Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ünlü&CO Portföy Genel Müdürü Murat Gülkan Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programına konuk oldu. Türk Lirası'nda beklenen rallinin gerçekleşemediğini belirten Gülkan bunda bazı çelişkili politikların etkili olduğunu belirtti.

Yabancı kurumların Türk Lirası için iyimser olduğunu hatırlatan Gülkan "3.10 - 3.30 arasında hedef seviyeler verildi. Buradaki ana sebebin Merkez Bankası'nın sıkı duruşu olduğunu görüyoruz. Fakat tüm bu iyimserliğe rağmen TL beklenen ralliyi pek yapamıyor, 3.50'nin altına inemiyor. Çünkü uzun süre devam eden politik belirsizliğe bir de ekonomi alanında bazı çelişkiler eklendi." dedi.

Örneğin Merkez Bankası biraz sıkı dursa da maliye politikası tam ters yönde genişlemeci bir yön tutturdu. Bu ikisi TL'ye olan etkisi bakımından çelişiyor. Örneğin başarılı sayılabilecek KGF uygulamasıyla kredi büyümesini fonlamanın tüm yükü yerli mevduat tabanı üzerine bindi, mevduatlar birden yükseldi. Bu arzu edilmeyen bir gelişme..Bu birbiriyle çelişen politikalar bütün olarak ele alınmalı. Türkiye'nin tekrar dışarıdan kaynak çeker hale gelmesi gerekiyor." diye konuştu.

Döviz likiditesinde sıkıntı olduğunu belirten Gülkan "Türkiye ekonomi ve siyasi politika rotasını netleştirmeli ve dünyayla paylaşmalı" yorumunu yaptı.