Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'in akaryakıtta 'tavan fiyat' uygulamasına dönülmesi yönündeki talebine ilişkin, "Dağıtım şirketlerinin ve bayilerin, satış fiyatlarına herhangi katkı veya müdahalesinin olmadığı yasal mevzuatta çok açık olmasına rağmen tavan fiyat istenmesi, bir sektörü batırmayı amaçlamaktadır." ifadesini kullandı.

Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, TESK Başkanı Palandöken'in akaryakıtta 'tavan fiyat' uygulamasına dönülmesi yönündeki talebini eleştirdi.
Palandöken'in yaptığı açıklamanın 200 binden fazla insana istihdam sağlayan akaryakıt sektöründe infial yarattığını belirten Aktaş, şunları kaydetti:

"Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda akaryakıt bayilerinin en küçük bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmamaktadır. Ülkemizdeki pompa satış fiyatları, EPDK tarafından uygulanan fiyat metodolojisi çerçevesinde, ürün fiyatı, ÖTV, dağıtıcı ve bayi kârı ile Katma Değer Vergisi'nin toplamından meydana gelmektedir. Rafineri fiyatı, ham petrol ve döviz kuruna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. ÖTV ise maktu yani sabit bir rakamdan oluşmaktadır. Dağıtım şirketi ve bayi karı da EPDK tarafından sınırlandırılmıştır. KDV ise fiyatı oluşturan bu dört unsurun toplamı üzerinden yüzde 18 olarak hesaplanarak toplama ilave edilmektedir ve unutulmamalıdır ki, dağıtıcı ile bayiinin karı önceki yıl sabitlenmiştir. Girdi maliyetlerimiz artmış olmasına rağmen bizim kar marjımız yıllardır sabit durmaktadır. Dağıtım şirketlerinin ve bayilerin, satış fiyatlarına herhangi katkı veya müdahalesinin olmadığı yasal mevzuatta çok açık olmasına rağmen 'tavan fiyat' istenmesi, bir sektörün batırılmasının amaçladığının göstergesidir."

TESK Başkanı Palandöken, dün motorin ve benzin fiyatlarında artış beklentisine yönelik haberlerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geri dönülmeli." değerlendirmesinde bulunmuştu.

AA