Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma vapuruyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmasının 98’inci yıldönümü, bütün yurtta etkinliklerle kutlanıyor. Büyükşehirlerde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle festivaller düzenlenecek. Samsun ve İzmir’de 3 gün boyunca çok sayıda sanatçı konser verecek.

TÖRENLER ANITKABİR’E ÇELENK KONULMASI İLE BAŞLADI

Ankara’daki resmi tören, Anıtkabir’e çelenk konulmasıyla başladı.  Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Kılıç, 81 ilden ve Kıbrıs'tan gelen temsilci gençlerle birlikte oluşturulan kortej eşliğinde Aslanlı Yol'da yürüyerek, Atatürk'ün manevi huzuruna geldi.

Bakan Kılıç'ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bakan Kılıç, beraberindeki gençlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Kılıç, Anıtkabir Özel Defterine şu ifadeleri yazdı:

"Aziz Atatürk; zat-ı alinizin 98 yıl önce Samsun'dan başlattığı tarihi yolculuk, sizlerin önderliğindeki inançlı yürüyüş, ile Ankara'da Cumhuriyetimizin kurulmasıyla hedefe ulaşmıştır. Aziz milletimiz, 15 Temmuz'da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın çağrıları ile meydanları doldurmuş, kutlu emanetinize can pahasına sahip çıkmıştır. Gençlerimiz bu direnişin en ön tarafında yer alarak geleceğimizin teminatı olduklarını bir kez daha ispat etmişlerdir. Gençlere olan güvenimiz, 16 Nisan'da onları TBMM'ye götüren yasa teklifi ile sembolleşmiş ve Gazi Meclisimizin kapıları 18 yaşını dolduran her gencimize sonuna kadar açılmıştır. Başta zat-ı aliniz olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Genlik ve Spor Bayramınızın kutlu olmasını diliyorum."

Misak-ı Milli Kulesi'nden çıkan Bakan Kılıç'a gençlerin ilgisi büyük oldu. Gençlerin isteklerini geri çevirmeyen Kılıç, onlarla beraber selfie çektirdi. Törenin arından Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı. 

İSTANBUL'DA KUTLAMALAR TAKSİM MEYDANI'NDAKİ TÖRENLE BAŞLADI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi.

Tören kapsamında, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç tarafından Cumhuriyet Anıtına çelenk bırakıldı. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve 19 Mayıs için Azerbaycandan gelen gazi askerler katıldı.

Tören, Cumhuriyet Anıtı önünde fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

SAMSUN'DAKİ TÖRENLER

Samsun’daki program ise sabah 08.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulması töreni ile başladı. 

Samsun'da "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" kutlamaları yağmur engeline takıldı. Hava muhalefeti nedeniyle sadece Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni yapılabildi.

SAMSUN'DA KUTLAMALARIN BAZILARI YARINA ERTELENDİ

Hava muhalefeti nedeniyle bazı törenler yapılamadı. Tütün İskelesi'nde 'Bayrağın Karaya Çıkarılış Töreni' ve valilik binası bahçesindeki kutlamalar sağanak yağış nedeniyle yarına ertelendi.

1919 metre Türk bayrağı ile 'Bayrak Yürüyüşü' ise Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla saat 18.30'da Atakum ilçe sahilinde yapılması planlanıyor.

İZMİR’DE BULUŞMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi de gençler için 3 günlük çok özel bir etkinlik hazırladı. 18-19-20 Mayıs’ta konserler ve spor etkinlikleriyle gerçekleşecek olan İzmir Gençlik Festivali için İzmir ve İzmir dışından 46 farklı üniversiteden gelen bin 200 öğrenci, İnciraltı Kent Ormanı’nda çadır kurdu. Festival kapsamında Şebnem Ferah ile Mor ve Ötesi konserleri olacak. İzmir Valiliği, gençlerin gösteri yapacağı eğlence kısmını Sakar Geçidi’nde 24 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle programdan çıkardı. İzmir’in ilçelerinde ve diğer Ege kentlerinde de Haluk Levent, Emre Aydın, Feridun Düzağaç, İrem Derici konserler verecek.

Türkiye’nin diğer kentlerinde de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle gençlik festivalleri, yürüyüşler ve konserler düzenlenecek.