Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Elazığ'da toplu temel atma törenine katıldı.

16 Nisan'dan önce ekonomiyle ilgili tüm söylediklerinin bir bir gerçekleştirildiğini dile getiren Tüfenkci, algı operasyonlarıyla ve suni müdahalelerle ekonomiye yönelik engelleme faaliyetlerini milletin samimi hareketi ve Allah'ın izniyle bertaraf ettiklerini belirtti.

Bakan Tüfenkci, "16 Nisan'dan sonra önümüz daha açık. Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz. Daha fazla demokrasinin, daha fazla değişimin, daha fazla yatırımın olduğu bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. 16 Nisan'dan sonra bir yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş reformlarını gerçekleştirirken bir yandan da gündemi ekonomi olarak belirledik ve Türkiye'yi, reel sektörü nasıl daha fazla büyütürüz, onun gayreti içindeyiz." diye konuştu.

2019 yılına reformları tamamlayan bir ülke olarak adım atmak istediklerini ifade Tüfenkci, 16 Nisan'dan sonra Borsa İstanbul 100 Endeksi'nin tarihi zirve yaptığını, yine 16 Nisan'dan sonra gözlemlenen diğer bir gelişmenin de döviz kurlarındaki oynaklığın azalması olduğunu söyledi.

- TL'de değer kazancı

Tüfenkci, Türk lirasında gözlenen değer artışının büyük bölümünün ülkedeki istikrardan kaynaklandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl küresel ticaret hacmi endeks bazında dünyada sadece yüzde 1,3 arttı. Yaşanan finansal dalgalanmalar nedeniyle değer bazında da küresel ihracatımız yüzde 3,3, küresel ithalatımız ise 3,2 azaldı. 2016 yılında yaşanan hadiselere baktığımızda, özellikle bu hainlerin bu ülkeye yaşattıkları o darbe girişimine karşı hükümetimizin almış olduğu ciddi tedbir, teşvikler ve sizlerin de gayretlerinizle 2017'ye güçlü bir şekilde girdik. Hem ihracat rakamlarımızın hem de dış ticaret hacmimizin arttığını, tüketici güven endekslerimizin, sanayide cirolarımızın ve üretimlerimizin arttığını görüyoruz."

- "İşsizliği tek haneli rakamlara indireceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğinde odalar ve borsaların bazı taahhütlerde bulunduğunu anımsatan Tüfenkci, atılan adımlarla birlikte şubat ayı TÜİK verilerine bakıldığında işsizliğin azaldığının görüldüğünü aktardı.

Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Buradan bir müjde olarak söylüyorum; mart ve nisan ayında bu işsizlik rakamlarının daha da aşağı doğru geldiğini göreceksiniz. Mayıs ayında bu rakamları daha da aşağı çekerek yıl sonu itibarıyla işsizlik rakamlarını tek haneli rakamlara indireceğiz. Aynı şekilde mart ayında sanayi üretimimiz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttı, şubat ayında yüzde 2,3 artış gösteren sanayi cirosu ise mart ayında yüzde 26,4 arttı. Ekonomi güven endekslerinin de yüzde 3,6 oranında arttığını görüyoruz. İç ticaretin önemli bir kısmını oluşturan perakende sektöründeki güven de nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 artış gösterdi."

Bu verilerin, son dönemde ekonominin farklı dallarındaki olumlu görünümün göstergesi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, ülke için çalıştıklarını ve ülkeyi dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında konumlandırmak için çabalamaktan yorulmayacaklarını söyledi.

Bakan Tüfenkci, "Ekonomik göstergelerimizin daha da güçlenerek gerek yeni yatırımcıların gerekse yurt dışından ülkemize gelen yatırımcıların daha güvenli bir yatırım ortamında yatırımlarının gerçekleşmesi için gereken imkanları sağlayacağımızı düşünüyoruz." dedi.


AA