Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tutanakların, Merkez Bankası'nın gelecek ayki toplantısında faiz artışı yapıp yapmayacağına dair soru işaretlerini gidermesi bekleniyor.

Marketwatch'in haberine göre TD Securities ekonomistleri "Fed'in şahin, iyimser mesaj verilmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan önceki gün bu yıl hala 2 faiz artışı beklendiğini açıklamıştı. Aynı şekilde Philadelphia Fed Başkanı Harker dünkü konuşmasında Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitmesinin yakın ihtimal olduğunu belirtti.

Mayıs ayı faiz kararı sonrası yayımlanan bildiri piyasalar tarafından beklentilerden biraz daha şahin bulunmuştu. Fed yetkilileri ilk çeyrekte büyümedeki yavaşlamanın 'geçici' olduğuna vurgu yapmıştı.

Capital Economics şef ekonomisti Paul Ashworth Marketwatch'a "İstihdam verisi Fed'in şahin duruşunu destekleyici. İşsizik oranı %4.4 ile 2007'den beri en düşük seviyede ancak diğer yandan çekirdek enflasyon Mart ve Nisan aylarında yumuşadı." yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Trump'a yönelik gelişmeler gelecek ay faiz artış beklentilerini bir nebze azaltsa da bu durumun Haziran'da faiz artırımını engellemeyeceği düşünülüyor.

PİYASAYI NASIL ETKİLER?

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Erol Gürcan Bloomberg HT'ye ABD Başkanı Trump'a ilişkin endişeler arttığı için tutanakların piyasalarda kalıcı etkisi olmayabileceğini kaydetti.

Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen ise Bloomberg HT'ye "Tutanaklarda Fed'in faiz artırımı yapacağı yönünde haberler gelebilir. Piyasada bu dolar endeksinin yükselmesine neden olabilir." yorumunu yaptı.

Fed tutanakları bu akşam 21:00'de yayımlanacak.