Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:24'te güncellendi)

ABD hisseleri, tüm zamanların rekor seviyesine doğru ilerlerken dolardaki düşüş, Avrupa'da güçlü gelen verinin küresel ekonominin durumunun sağlam olduğuna ilişkin işaretleri desteklemesine bağlı olarak sona erdi. Brezilya'da hisseler dengeye kavuştu. 

S&P 500 Endeksi, bankaların kazançların başını çekmesiyle birlikte dört gün üst üste yükseldi ve kapanış rekorunun iki puan aşağısında seyretti. İngiltere'de hisse senetleri yükselişinin üçüncü gününe girerken pound, kayıplarını azalttı ve İngiltere tahvilleri, Manchester'daki terör saldırısının 22 kişinin hayatına son vermesinin ardından yatay seyretti. Dolar, 3 günlük kaybının ardından denge sağladı. Brezilya Reali, S&P ülke kredi notunda değişiklik değerlendirmesinde bulunurken fazla değişmedi. Güney Afrika Randı ralli yaptı ve petrol, varil başına 51 doların üzerine çıktı. 

Avrupa ekonomisinde güven, Salı günü açıklanan verilerin Almanya ekonomisinin tüm silindirlerini ateşlediğini ve Fransa'nın ivme kazandığını gösterirken, Euro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksinin altı yılın en hızlı genişlemesini gerçekleştirdiğini işaret etmesi ile birlikte güçleniyor. Bu durum, Washington'daki siyasi kargaşanın artması ve bunun sonucu dikkatlerin ABD Başkanı Donald Trump'ın harcama ve vergi planlarından uzaklaşması ile birlikte, Avrupa'da yatırım yapılmasına yönelik zemini kuvvetlendiriyor.

Londra'da Mint Partners sermaye piyasaları müdürü Bill Blain, "Avrupa'nın büyüme verileri çok güçlü değil, ancak daha az volatil ve ABD, İngiltere ve Japonya ile karşılaştırıldığında daha iyi," dedi ve "Artan sayıda yatırımcı ABD'deki toparlanma ve trump sıçramasına ilişkin güvenlerini yitirmekte" şeklinde görüş bildirdi.

Washington Post'un şimdiki ve eski yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, ulusal istihbarat direktörü Daniel Coats ve Ulusal Güvenlik Ajansı direktörü Amiral Michael S. Rogers'tan, 2016 seçimi sırasında, Rus hükümeti ile gizli anlaşma yapıldığına ilişkin delillerin varlığının kamuoyu önünde reddetmemeleri istedi.

Piyasalarda takip edilecek önemli olaylar şöyle;

*Trump'ın bir sonraki durağı Avrupa'daki G7 ve NATO toplantıları olacak.

*Fed'in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak ve bu tutanaklarda, faiz artırımının izleyeceği yola ilişkin işaretler yer alabilir.

*OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak ve büyük petrol üreticileri üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasına daha da yaklaşıyor.

*Güney Afrika, Kanada, Güney Kore ve Tayland'da bu hafta faiz kararları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 15:08'de yüzde 0.3 tırmandı ve 2,400'e çıktı. Gösterge, son 4 gün içerisinde yüzde 1.8 kazanç elde etti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.1 ilerledi. 

*Brezilya'da Ibovespa Endeksi, yüzde 1.5 yükseldi. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi 4 Kasım'dan bu yana geldiği en düşük seviyeye yakın seyretmekle birlikte fazla değişmedi. 

*Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 111.14 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında, yüzde 0.4 kadar düşmesinin ardından yüzde 0.2 zayıfladı ve 1.2976'ya indi. Euro dolar karşısında yüzde 1 düşerek 1.1221 seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puanlık artışla yüzde 2.27'ye çıktı.

*Almanya'nın gösterge tahvilinin faizi bir baz puan artarken, İngiltere'ninkiler bir baz puan düştü. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), yüzde 0.3 yükseldi ve 51.29 dolara çıktı. 

*Altın vadelileri yüzde 0.3'lük bir düşüşle ons başına 1,257.10 dolara indi. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi, kayıp ve kazanç bölgeleri arasına dalgalandıktan sonra yüzde 0.2 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kaybetti.

(22:24'te güncellendi)