Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Irak'ın petrol arzının azaltılmasına yönelik anlaşmanın uzatılmasını desteklemesiyle birlikte son belirsizliğin de ortadan kalkması ardından OPEC ve grup ile hareket eden diğer petrol üreticileri, arz kısıntısını dokuz ay daha sürdürmeye hazırlanıyorlar.

Geçtiğimiz yıl petrol kısıntısı anlaşmasına isteksiz bir şekilde imza atan, OPEC'in ikinci büyük üreticisi Irak, tarihi anlaşmanın ek olarak sadece altı ay daha uzatılmasını uygun görüyordu. Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Al-Falih, Iraklı mevkidaşı Jabbar Al-Luaibi ile Bağdat'ta gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Irak'ın anlaşmanın uzatılmasını desteklediğini belirtti.

Arz anlaşmasının uzatılmasına ilişkin öneri, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol fiyatlarını destekleme ve ekonomilerini canlandırma yönünde attıkları son adım oldu. Söz konusu görüşmeler, Exxon Mobile Corp.'un hisse senedi fiyatından Brezilya Reali'ne ve Nijerya hazine tahvillerine kadar birçok varlığı etkileyebileceği için yatırımcı dikkatlerini çekmiş durumda.

24 ülkenin temsilcileri Perşembe günü Viyana'da bir araya gelerek anlaşmanın uzatılmasını onaylayacak. Kuveyt Petrol Bakanı'na göre henüz katılımcı ülkelerin tamamı konuya olumlu yaklaşmıyor, fakat bununla birlikte en etkili üyeler arz kısıntılarının Mart 2018'e kadar uzatılmasını açık bir şekilde destekliyor.

Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih, Pazartesi günü gerçekleştirilen bir mülakatta “Mevcut trend arz anlaşmasının ek olarak dokuz ay daha uzatılması yönünde . OPEC içerisinden konuştuğum herkes dokuz aylık kısıntıyı destekliyor.” dedi.

OPEC ve 11 grup dışı üretici geçtiğimiz yıl petrol üretimini günlük 1.8 milyon varil azaltma yönünde anlaşmaya varmıştı. İlk varılan anlaşmaya göre arz kısıntısının Ocak ayından itibaren altı ay sürmesi planlanmasına karşın, arz fazlasında beklenenden yavaş gerçekleşen azalma stokları artırarak grubu anlaşmayı uzatmaya teşvik etti. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre mevcut kısıntının 2018'in ilk çeyreğine kadar sürdürülmesi durumunda petrol stokları -OPEC'in belirlediği hedef olan- beş yıllık ortalamasına dönebilir.