Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Çin'in kredi notunu düşürmesiyle birlikte Çin hisselerindeki düşüşlerin Japaponya'daki kazançlara ağır basması ile birlikte, üst üste ikinci günde de düştü ve iki haftadan daha uzun bir süreden beri ilk defa art arda iki gün düşüş göstermeye yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong'da 10:59 itibariyle yüzde 0.1 aşağıda 151.7 seviyesinde seyrediyordu. Şangay Bileşik Endeksi, Moody's'in Çin'in notunu Aa3'den A1'e düşürmesiyle, üçüncü gününde de düştü ve yedi aydan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Japonya'nın Topix Endeksi, zayıf yenin kar beklentilerini artırmasıyla, yüzde 0.5 yükseldi. Tayvan'ın Taiex Endeksi, MediaTek Inc. ve Nanya Technology Corp.'un elektronik şirketleri arasında yükselişe neden olmasıyla, 17 yılın en yüksek kapanışına yöneldi.

Moody's'den yapılan açıklamaya göre, Çin'in kredi notu, "ekonomide borç miktarındaki somut artış olasılığı ve bunun kamu maliyesinde yaratacağı etkiye" bağlı olarak düşürüldü. Vadeli ham petrol kontratları, OPEC ve müttefiklerinin arz kısıntısı anlaşmasını dokuz ay daha uzatmaya yaklaşmalarıyla, kazançlarını korudu.

Bangkok'daki SCB Securities Co. Yatırım Stratejisti Pornthep Jubandhu, “Moody's'in Çin'in notunu düşürmesi Çin hisse senetleri üzerinde kısa vadede baskıya yol açacak,” dedi ve “Yine de, diğer tüm Asya hisselerindeki cazip değerlemeler ile birlikte yatırımcılar için çekici” değerlendirmesinde bulundu.