Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden diğer petrol üreticileri, geçtiğimiz yıl varılan üretim kısıntısı anlaşmasının küresel arz fazlasını azaltma veya fiyatlarda sürdürülebilir bir toparlanma konusunda başarılı olmaması ardından anlaşmayı dokuz ay daha uzatmaya hazırlanıyor.

24 petrol üreticisi ülkenin daha önce benzeri görülmemeiş bir şekilde birlik oluşturarak petrol üretimini tüm beklentilerin ötesinde azaltmasından altı ay sonra dünyanın en büyük üreticileri, koyulan hedefin gerisinde kaldı.

Viyana'da AlphaValue SAS analisti Alexandre Andlauer, “Uzatma, OPEC'in ham petrol stoklarını azaltmakta zorluk çektiğini gösteriyor.” dedi.

Dünya çapındaki petrol stoklarının azalıyor olmasına karşın, Suudi Arabistan, Cezayir, Venezüela ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bakanları üç yıllık aşırı üretimin en azından 2017 yılının sonuna dek -belki daha sonra- temizlenmeyeceğini kabul ediyor.

Mevcut durumda OPEC, atacağı adımları Mart 2018'in ötesine vardırmıyor. Bununla birlikte yetkililer, bunun mümkün olduğuna dair işaretler veriyor. Çarşamba günü gerçekleştirilen bir komite toplantısında, altı OPEC ve OPEC dışı ülke piyasayı izleme ve gerekli olması durumunda düzenleyici hamleler yapma konusunda anlaştı.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, (Perşembe günü Viyana'da gerçekleştirilecek toplantıda) dokuz aylık uzatmaya ek olarak üç aylık bir uzatmanın da tartışılacağını belirtti.