Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün  3.56-3.57 bandında dalgalanan Dolar/TL Fed'in tutanaklarının ardından düşüşe geçti. Saat 08:53'te 3.5493'e kadar gerileyen kur daha sonra yönünü yukarı çevirdi ve TSİ 21:21'de 3.5740 seviyesine geldi. 

Dün akşam piyasaların yakından izlediği Fed'in Mayıs ayına ilişkin toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklar, yetkililerin yakın zamanda faiz artırımına hazır olduğunu gösterdi.

Bunun yanı sıra tutanaklarda 4.5 trilyon dolarlık bilançonun daraltılma planının da görüşüldüğünü ortaya koydu. Tutanakları ve olası etkisini değerlendiren Ak Yatırım, bilanço küçültmesi konusunda Fed’in ısrarcı olduğunu belirterek "Vadesi gelen tahvillerin itfasından Fed’in eline geçen paranın bir bölümü (bu miktar 3 ayda bir belirlenecek) yeniden yatırıma tabi tutulacak, piyasaya verilecek. Bu süreç orta-uzun vadeli olarak dolar pozitif gibi görülse de, faiz artırımı yerine kullanıldığında bu etkiyi yapmayabilir. Fed’in de bilanço küçültmesini sıkılaştırıcı olarak tanımlamadığını görüyoruz. Türkçesi: Bilanço küçültmesi faiz artırımları yerine kullanılırsa korkulan etkiyi yapmayabilir, doların değeri artmayabilir." ifadelerini kullandı.

HAZİRAN'DA FAİZ ARTIŞI SİNYALİ Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan'da göre tutanaklar sonrası Haziran ayındaki toplantıya kadar ABD verilerinin tamamına yakını çok olumsuz gelmedikçe faiz artışı olacak.

Piyasalarda da Haziran'da faiz artışına kesşin gözüyle bakılıyor. Fed fon vadelilerinde haziran ayı faiz artışı olasılığı da %100 olarak fiyatlanıyor.

ABD'de bugün işsizlik maaş başvurualrının yanı sıra Fed yetkililerinden gelen açıklamalar izlenecek.