Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuan fiksing formülünü değiştirmeyi planladığı kaydediliyor.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklar, Çin'in yuanın dolar karşısındaki günlük fiksingini hesaplama yönteminin değiştirilmesini planladığını, bunun büyük piyasa dalgalanmalarının etkisini azaltabilecek bir "karşı dönemsel ayarlama faktörü" olabileceğini söyledi.

Konunun gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklar, Çin'in para otoritesinin bankalara verdiği yeni formüle göre, fiksing için kotasyon veren kurumların, mevcut modellerine ayarlama faktörü ekleyeceklerini ve bu faktörün, yerel saat ile 16:30'daki önceki resmi kapanış fiyatını ve para birimlerinden oluşan sepetteki değişiklikleri hesaba katacağını belirttiler. Kaynaklar, bankaların modellerini test ettiklerini ve yeni sisteme göre kotasyonlarını yakında vereceklerini kaydetti.

Analistler, bu ayarlamanın muhtemelen yuan volatilitesini düşüreceğini ve kur belirlemede piyasanın rolünü azaltacağını kaydediyorlar. Çin, sermaye çıkışlarını önlemek ve 2017 yılı sonunda iktidardaki Komünist Parti liderliğinde yapılacak önemli değişiklik öncesi finansal şokları önlemek için yuanın istikrarını öncelik haline getirdi.