Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de inatçı bir şekilde düşük seyreden tahvil faizleri, Wall Street'i önümüzdeki aylara ilişkin tahminlerini azaltmaya zorluyor ve Fed'in faiz artırıp artırmamasının bununla neredeyse ilgisi yok.

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizleri, Çarşamba günü yaşanan rallinin ardından, yaklaşık yüzde 2.25 ile 2017 yılının en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Fed, Çarşamba günü açıklanan Mayıs ayı toplantı tutanaklarında yakın zamanda gidilebilecek bir faiz artırımının sinyalini verirken, aynı zamanda geniş tahvil portföyünün daraltılmasına ilişkin kademeli bir yaklaşım benimseneceğini de işaret etmişti.

Goldman Sachs Group Inc. ve JPMorgan Chase & Co., daha fazla sıkılaştırma çağrılarını korumakla birlikte, bu ay yıl sonu tahminlerini azalttı. Altta yatan mesaj ise şu: Ekonomi Fed'in daha fazla hamle yapması için yeteri kadar güçlü, fakat geçtiğimiz yıl tahvil faizlerini rekor düşük seviyelere çeken tahvil piyasası unsurları hala duruyor.

Yatırımcılar ve analistlerin kısa vadeli tahvil faizlerinin ötesinde birçok unsuru değerlendirmesinin etkisiyle -kız kesen enflasyon verisi, Donald Trump'ın programına azalan güven, güvenli liman talebi ve tahvil piyasasının daha küçük bir Fed bilançosunu yavaş yavaş sindireceğine yönelik giderek artan inanç- bu yılki hikaye beklenildiği gibi olmadı.

Prudential Financial Inc.'in tahvil biriminde portföy yöneticisi olan Rich Piccirillo, “Beklentimiz, tahvil piyasasının yılın geri kalanındaki cansız enflasyon ve düşük büyümeye uygun fiyatlandığı.” dedi. Piccirillo, Fed'i Haziran ayı faiz artırımından vazgeçirmek için birkaç zayıf enflasyon verisinden fazlası gerektiği, çünkü FOMC'nin arzusunun para politikasını normalleştirme olduğunu belirtti.