Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü İsmet Köksal, son 5 ayda 1 milyon 100 bin artı istihdam sağlandığını, yıl sonu itibarıyla işsizlik oranını yüzde 10'un altına çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Köksal, İŞKUR il müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, 2017 yılında Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'nın başlatıldığını hatırlattı.

Konya'da 6 Ocak'ta başlatılan seferberliğin ilk periyodunun başlığının "istihdam seferberliği" olarak belirlendiğini dile getiren Köksal, "Bakanlık bürokratları 81 ilin tamamını 3 ay gibi kısa süre içinde 2 kez ziyaret ederek sosyal taraflarla ve vatandaşlarımızla bir araya gelmiştir. 1 milyon 100 bin istihdamın sağlandığı Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı kapsamındaki başarı, bize aynı zamanda vatandaşlarımız, işverenimiz, işçilerimiz ve il müdürlüklerimiz kapsamında da ciddi anlamda başarı getirdiğini gösterdi." diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği

Köksal, 13 Mayıs'ta da "İş Sağlığı ve Güvenliği" programının duyurulduğunu anımsatarak, seferberlik kapsamında, ölümle sonuçlanan iş kazalarını minimuma indirmeyi ve "Hedef Sıfır Deklarasyonu" ile bunları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti.

İş kazası ve meslek hastalıkları ile mücadelenin aslında bir kültür olduğunu vurgulayan Köksal, şöyle konuştu:

"Hayat boyu öğrenme öğretisiyle çocuklarımızdan başlayıp, işçi ve işverenlere kadar uzanan konseptle bu talihsiz olayların önüne geçmeyi hedefliyoruz. 30 büyükşehirde başlattığımız bu projeyle beraber hızlı bir şekilde diğer illere de ulaşarak bakanlık ve il müdürlükleri vasıtasıyla işçi ve işverenlere, sivil toplum örgütlerine ulaşmayı hedeflemekteyiz. Bu kültürün oluşması, yaygınlaşması, kabul edilebilirliğinin artırılması bizim umudumuz. Sağlıklı ve güvenli bir gelecek adına başlatılan seferberlik programıyla iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kurumsal düzeyde bir farkındalık oluşturmayı ve bu anlamda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında karşılaşılan sorunlara yönelik çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz."

İşsizlik oranları

Köksal, işsizlik oranlarıyla ilgili bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"Geçen ay açıklanan işsizlik oranı yüzde 12,6. Bu gösteriyor ki ciddi bir düşüş var. Mevsimsel etkiden kaynaklanan yıllara bakıldığı zaman da kış aylarında bir yükselme söz konusu. Hizmet sektöründeki düşüşle birlikte. Bu yüzde 12,6'lık oranın çok ciddi bir şekilde düşeceğini göreceğiz. Çünkü 2 aylık gelen veriler. Son 5 ayda 1 milyon 100 bin artı istihdam sağlandı. Bakanımızın da açıkladığı gibi yıl sonu itibarıyla işsizlik oranını yüzde 10'un altına çekmeyi hedefliyoruz. Yıl sonunda yüzde 10'un altında görmek en büyük beklentimiz."

Köksal, ziyaretleri kapsamında işçi ve işverenlerle de bir araya gelecek.

AA