Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Pulitzer ödülü sahibi ve IHS Uluslararası Enerji Danışmanlığı Şirketi Başkan Yardımcısı Daniel Yergin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol piyasasında öneminin yeniden arttığını söyledi.

Küresel petrol piyasasının en önemli uzmanlarından biri olarak kabul edilen Yergin, ABD'nin CNBC kanalına verdiği mülakatta, dünkü OPEC toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yergin, düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen OPEC ülkelerinin petrol gelirlerine dayalı ekonomilerine dikkati çekerek, kartel üyelerinin düşük petrol fiyatlarının baskısını hissettiğini belirtti.

OPEC'in geçen kasım ayına kadar petrol üretim seviyesinde ve toplam arzında değişiklik yapmadığını hatırlatan Yergin, bunun küresel petrol piyasasında kartelin konumunu olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yergin, OPEC'in 30 Kasım'da aldığı petrol üretim seviyesini sınırlandırma kararının dün 31 Mart'a kadar uzatıldığına işaret ederek, "OPEC, ham petrol arzını değiştirerek petrol fiyatlarını etkileyebilen “salıncak üretici" (swing producer) konumuna yeniden kavuştu. Kartelin küresel petrol piyasasında önemi tekrar arttı." dedi.

- "ABD petrol endüstrisi çok farklı durumda"

Yergin, küresel petrol piyasasında ABD'nin petrol sektörü hakkında da yorumda bulundu.

Üç yıl önce petrol fiyatlarının ilk düşmeye başladığı dönemde, ABD'li üreticilerin dünya genelindeki diğer üreticilerle daha zor rekabet ettiğinin altını çizen Yergin, bu durumun artık değiştiğini bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Haziran 2014'te fiyatlar ilk düşmeye başladığında, herkesin düşüncesi varil başına 70 veya 80 dolara kadar gerileme olmasıydı. Ancak, fiyatlar daha da geriledi. Bu durum ABD'li üreticileri yeniliklere açtı. Şu an ABD kaya petrolünün ikinci versiyonunu görüyoruz. Üç yıl öncesine kıyasla, ülkenin petrol endüstrisi çok farklı bir durumda bulunuyor. Öte yandan, ABD'nin petrol üretiminin gelecek yıl bu çok yükselmesini beklemiyorum, çünkü bu yıl üretim çok arttı."

ABD'nin petrol sektöründeki teknolojik yenilikler sayesinde kaya petrolü üreticilerinin maliyetlerini varil başına 40-50 dolar aralığına kadar indirdiğini aktaran Yergin, uluslararası petrol üreticilerinin de "yeni petrol düzenine" uyum sağlamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Yaklaşık 9 yıl önce kaya petrolü üretimine başlayan ve zamanla bu teknolojiye hız veren ABD, 2008-2016 yıllarında ham petrol üretimini günlük ortalama 5 milyondan 8,87 milyon varile çıkararak yüzde 77'ye yükseltti.

AA