Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Dört haftadır giderek artan kötümserliğin ardından, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komsiyonu (CFTC) verilerine göre WTI petrolde hedge fonlarının beklentileri, Suudi Arabistan ve Rusya'nın geçtiğimiz hafta Viyana'daki toplantıda uzlaşılan anlaşmaya destek koymasıyla, bu yılın en güçlü artışını kaydetti.

Suudi Arabistan, petrol fiyatlarına ilişkin olumlu beklentilerin sürmesinin ABD petrol stoklarına bağlı olduğunu biliyor. Krallık, müttefikler ile yapılan tarihi anlaşmanın sürdürülmesine yönelik olarak, dünyanın en büyük tüketicisine yaptığı ihracatı azaltmayı planlıyor.

Toronto Dominion Bank emtia stratejisti Bart Melek, “OPEC'in şimdi bilinçli olarak Kuzey Amerika'ya doğru olan akışı azaltmaya çalışmasıyla birlikte stoklarda beklenenden daha hızlı bir düşüş olacak gibi görünüyor. Yazın otomobil sürüşlerinin artması bir avantaj olabilir” dedi.

Küresel arz fazlasının en fazla takip edilen göstergelerinden biri olan ABD stokları, beş yıllık ortalamasının üzerinde kaldı.

25 Mayıs'ta OPEC ve diğer önemli ihracatçılar arasında varılan petrol anlaşmasının piyasalar üzerindeki ilk etkisi olumsuz olmuştu. Geçtiğimiz yıl varılna anlaşmanın dokuz ay daha uzatılması üzerinde alaşma sağlanırken, daha fazla üretim kısıntısı kararı çıkmadı ve Mart 2018 sonrasına ilişkin belirsizlik giderilmedi. WTI petrol, Singapur'da Pazartesi günkü işlemlerde yüzde 0.3 düşerek 49.65 dolar seviyesinden işlem gördü.

Chicago'da Price Futures Group kdıemli piyasa analisti Phil Flynn, “OPEC toplantısı öncesinde daha fazla üretim kısıntısında anlaşılacağına ilişkin çok fazla iyimserlik vardı” dedi.

Hedge fonlarının WTI petrolde net uzun pozisyonu (fiyatların yükseleceği ve düşeceğine ilişkin beklentiler arasındaki fark), CFTC verilerine göre 23 Mayıs'ta sona eren haftada yüzde 20 artarak 193,143 vadeli kontrat ve opsiyona yükseldi. Söz konusu veri, geçtiğimiz dört hafta içerisinde yüzde 50 gerilemişti.