Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan'ın net dış varlıkları, krallığın ilk uluslararası İslami tahvil satışlarından 9 milyar dolar gelir elde etmesinden sonra bile, 2011'den bu yana ilk kez Nisan ayında 500 milyar doların altına indi. 

Suudi Arabistan Merkez Bankası'ndan Pazar günü gelen açıklamada, net dış varlıkların bir önceki ayki seviyesinden 8.5 milyar dolarlık bir düşüşle yaklaşık 493 milyar dolara indiği ve 2011'den bu yana olan en düşük seviyesine geldiği belirtildi. Böylece, bu yıl Suudi Arabistan'ın net dış varlıkları toplam 36 milyon dolar azalma kaydetti.     

Kahire merkezli EFG-Hermes ekonomisti Mohamed Abu Basha, "Bu kadar büyük bir düşüşün arkasında büyük bir etken göremedim, özellikle de sukuk satışlarını ele alırsak" dedi.

Suudi Arabistan'ın yabancı rezervleri, petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından 2014'te 730 milyar doları aşkın en yüksek seviyesinden gerileyerek Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) krallığı finansal varlıklarının 5 yıl içerisinde destek harcamalara ihtiyacı olduğu konusunda uyarıda bulunmaya teşvik etmişti.