Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Konuyla alakalı kişilerin dediğine göre, Türk Hava Yolları, bir sonraki yılın sonunda İstanbul'da açılacak olan yeni havalimanına taşınma planlarını finanse etme opsiyonlarını değerlendiriyor.

İsim vermek istemeyen 3 kişinin dediğine göre, değerlendirilen opsiyonlar arasında IGA olarak bilinen yeni havalimanının inşaat birliğine sahip olmak, tesisleri inşa etmek, havayolu şirketine kiralamak ve tesislere sahip olmak bulunuyor. Şu an İstanbul Atatürk Havalimanı merkezli Türkiye'nin en büyük ulusal taşıma firması, yerel ve uluslararası ticari bankalarla görüşmede bulundu ve bunun yanında, ihracat kredisi kuruluşlarından taşınma işini finanse etmek üzere 850 milyon dolar borçlanma üzerine görüştü. Konuyla alakalı 2 kişinin dediğine göre bu rakam, karşı teminat için yetersiz kalabilir.

İki kişinin dediğine göre, Türk Hava Yolları'nın elinde bulunan çoğu varlığın halihazırda teminat vaati verilmiş uçaklar olması, şirketin aldığı bu borcu ödeyebilmesi için yeterli varlığı olmadığını gösteriyor. Bu kişilere göre, IGA'ya tesisleri inşa etmek ve sonra bu tesisleri uzun vadeli kontratla şirkete kiralamak uygulanabilir bir opsiyon olarak görünüyor. Aynı kişilerin dediğine göre, şirket, borç satışında bulunarak tahvil piyasalarını da kullanmayı düşünüyor.