Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:46'da güncellendi)

Avrupa'da hisse senetleri, yatırımcılar dünyanın en büyük ortak piyasasının hala birtakım sorunlarla karşı karşıya olduğu konusunda hatırlatılırken geriledi. Petrol, artan emtia satışlarına katılırken ABD endeks vadelileri, traderlar uzun haftasonunun ardından piyasalara dönerken geriledi.  

Stoxx Europe 600 Endeksi, Euro bölgesi'nde ekonomik güvenin bu yıl içerisinde ilk kez düştüğünü gösteren veriyle ve Mario Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'na yaptığı güvercin yorumların bankalara yaptığı baskıyla düşüşünün dördüncü gününe girdi. Euro, traderlar Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayında sıkılaşmaya başlama görüşmelerinde bulunabileceğini gösteren Reuters raporunun karşısında  Almanya'da beklentilerden fazla yavaşlayan enflasyonu değerlendirirken kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. İtalya'da tahviller, traderlar beklenenden erken seçim olacağı görünüşünü değerlendirirken aşağı yönde hareket etti.   



Küresel hisse senedi göstergeleri yıl içerisinde rekorlarını tazelerken, küresel büyüme rüzgarları esmeye devam ediyor ve yatırımcı endişeleri azalıyor. İngiltere, Almanya ve İtalya'da yapılacak seçimler yaklaşıyor, Brexit müzakereleri başladı ve ABD Başkanı Donald Trump, Almanya ile arasındaki gerilimi artırıyor ve mali harcama ve vergi kısıtlaması planlarını yürürlüğe koymak için mücadele ediyor.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Salı günü yaptığı açıklamada yeni yönetimin hisse senedi piyasalarını yukarı yönde destekleyen beklentileri karşılaması gerektiğini bildirdi. Bullard, Tokyo'da Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, “Washington bir noktada kendini ortaya koymalı” dedi ve “Bu konudaki endişeler giderek büyüyor” diye konuştu. 

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Euro Bölgesi'nde bu hafta açıklanacak olan veriler, Salı günü son 10 yılın en güçlü ekonomik güvenini gösterebilir. Öncü manşet enflasyon verisi Çarşamba günü açıklanacak.

*Fed yetkilileri, 13-14 Haziran'daki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yaklaşması ile birlikte açıklamalarda bulunuyor. Lael Brainard ve Robert Kaplan New York'ta sırasıyla Salı ve Çarşamba günü konuşacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi faiz artırımı için zemini güçlendirebilir. Bu verinin 185,000 artması bekleniyor.

*Brezilya Merkez Bankası Çarşamba günkü toplantısında, ekonomistlere göre, göster faizi mevcut seviyesi olan yüzde 11.25'ten 75 ila 100 baz puan artırabilir.

*Çin'de Çarşamba günü açıklanacka olan imalay sanayi satın alma yöneticileri endeksleri (PMI), ekonomik büyümenin 2017 yılı büyümesinn zirveyi bulmuş olabileceğini gösterebilir.

*Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Çarşamba günü aylık arz raporunu açıklayacak.

Para Birimleri

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 yükseldi ve 1.1186 seviyesine çıktı. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 110.754 seviyesine geldi.

*Rand, Jacob Zuma'nın partisinden bazı üyelerin Cumhurbaşkanı'nın görevine son vermek istemelerine rağmen görevde kalmasının ardından yüzde 1.4 geriledi ve kayıplarını ikinci seansa taşıdı.

Hisse senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 düştü.

*S&P 500 Endeksi, New York'da saat 14.34'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. Gösterge, Şubat ayından beri gerçekleştirdiği en uzun rallinin ardından, sekiz günün sonunda ilk kaybına yöneldi.  

Emtia

*Altın, yüzde 0.5'lik bir düşüşle ons başına 1,265.50 dolara indi.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.3 düşerek varil başına 49.64 dolara indi. Petrol fiyatları, OPEC ve müttefiklerinin petrol kısıtlamalarını 9 ay daha uzatmak üzerine anlaşmasının ardından geçtiğimiz hafta dalgalandı.

Tahviller

*ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan azaldı ve yüzde 2.22'ye indi.

*İtalya'da gösterge faizler, Pazartesi günü gerçekleştirdiği 7 baz puanlık artışın ardından 3 baz puan daha arttı.

(22:46'da güncellendi)