Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix’in anketine göre, Euro Bölgesi'nin 12 ay içerisinde dağılma riski azalırken, Yunanistan en muhtemel çıkış adayı olarak belirlendi.

Frankfurt merkezli Sentix, Mayıs ayı Euro Bölgesi Dağılma Endeksi (EBI) anketinin sonuçlarını yayımladı.

Bu ay 11.4’e gerileyen Euro Bölgesi dağılma endeksi, Ekim 2015’ten bu yana görülen en düşük seviyeyi gördü. Endeksteki 11.4’lük değer, ankete katılan yatırımcıların yüzde 11.4’ünün Euro Bölgesi'nin 12 ay içerisinde dağılmasının mümkün olabileceğini düşündüğü anlamına geliyor.

-Yunanistan önemli bir risk unsuru

Fransa'daki seçimlerden Avrupa Birliği ile daha yakın iş birliğine yönelik olumlu işaretler veren Emanuel Macron’un zaferle ayrılması, yatırımcıların Euro Bölgesi'nin dağılmasına yönelik algısında olumlu etki yaptı.

Yatırımcılar ülkedeki siyasi belirsizlik nedeniyle Fransa’yı uzun bir süre önemli bir çıkış adayı olarak görmüştü.

Ankete göre, Fransa ve İtalya’nın eurodan çıkma riski, euro krizi bulaşma riski endeksindeki keskin bir düşüş ile önemli ölçüde azaldı ancak yalnızca Yunanistan, yatırımcılar açısından euro için önemli bir risk unsuru olmaya devam etti.

Söz konusu endeks, 2012 yılının Haziran ayından bu yana aylık bazda yayımlanıyor. Endekse ilişkin en yüksek değer yüzde 73’le 2012 Temmuz’da, en düşük değer ise yüzde 7.6 ile 2014 Temmuz’da kaydedildi.

Bireysel ve kurumsal 946 yatırımcının katıldığı bu ayki anket ise 25-27 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

AA