Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro bölgesi ekonomik güveni, hizmet ve perakende sektörlerinden gelen zayıf sonuçlarla bu yılki ilk düşüşünü sergiledi. 

İş Dünyası ve Tüketici Güveni Endeksi'ndeki beklenmedik bu düşüşe rağmen endeks, son 10 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. Gösterge, Nisan ayı revize seviyesi olan 109.7'den sonra Mayıs ayında 109.2'ye indi. Bloomberg anketi sonucu medyan beklentiler ise 110 olarak gerçekleşti.

Rapor, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek hafta Tallinn'de yapılacak olan ve politika yapıcılarının 19 ülkeyi barındıran ekonominin sağlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunacakları görüşmenin içine eklenecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu'nda Pazartesi günü yaptığı konuşmada ekonomik iyileşmenin giderek sağlamlaştığını ve geniş çaplı bir hale geldiğini belirtmesine rağmen, negatif faiz oranlarından ve 2.3 trilyon euroluk (2.6 trilyon dolar) tahvil alımı programından çıkış stratejisi taslağı hazırlamada sabırlı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Tüketici güveni göstergesindeki bu düşüş, bu yıl içerisinde sürekli güçlenme sinyalleri veren Euro bölgesi ekonomisinin ilk "ılımlı" zayıflama işareti oldu. Aylık aktivite endeksini yayınlayan IHS Markit, geçtiğimiz hafta, ekonominin enflasyonda zayıflama görülmediği takdirde daha sıkı para politikasını destekleyebilecek bir hızda büyüme kaydettiğini belirtti.