Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Salı günü yayınladığı “Küresel Perspektifler” dizisinde doların küresel finans sistemindeki konumuna ve karşılaşabileceği mevcut tehlikeleri değerlendirdi.

ABD Doları'nın öngörülebilir gelecekte neredeyse kesinlikle dünyanın en önemli rezerv parası olmayı sürdüreceği belirtilen raporda, bununla birlikte henüz hazırda bir alternatif olmamasının doların mevcut pozisyonunun tamamen garanti altında olduğu anlamına gelmediği ifade edildi.

Dolar dışında hiçbir paranın merkez bankaları dahil olmak üzere para yöneticilerine aynı avantajları sağlamadığı belirtilen raporda, doların kritik bir şekilde ABD hazine tahvili piyasasının dünyanın en büyük ve en likit risksiz varlık piyasası olduğu olgusuyla desteklendiği ifade edildi.

Raporda, “ABD para politikası küresel finans krizinin ardından sıradışı şekilde genişlemeci olduğunda doların yerinden edilmesine yönelik çağrılar -tamamen “yok” olmasa da- göreceli olarak seyrekti. Bu durum 2013 ortalarında Fed varlık alımlarını yavaşlatmaya başlayacağını açıkladığında değişti. Şimdi ise Fed, Aralık 2015'te başlayan faiz artırımlarına devam etmenin yanında, aynı zamanda bilanço daraltma sürecinin temposunu ve şiddetini de değerlendirmeye hazırlanıyor.” denildi.

Fitch, doların küresel finans sistemindeki yerini anlamlı ölçüde kaybetmesinin büyük bir ihtimalle alternatif arayışından kaynaklanmayacağı, bunun yerine ABD kaynaklı olabileceği belirtildi.

Raporda, dolar cinsinden varlıkları gözden geçiren yatırımcıların para politikası kararlarına siyasi müdahale riskini değerlendirmeleri ve Fed'in sorumluluklarının kongrenin dolaylı fonlama ve altyapı yatırımları gibi öncülüklerine göre genişletilmesi risklerini değerlendirmeleri gerektiği belirtildi.