Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de cep telefonu piyasasındaki fiyat savaşlarının en kötü kısmı geride kalmış olabilir; fakat bu durumun enflasyon üzerinde etkili olduğu sarsıntı için aynısını söylemek mümkün değil.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7 yükseldi. Veri, Mart ayında yüzde 1.9 artış kaydederken, Şubat ayında ise yüzde 2.1 artmıştı. Volatil enerji ve gıda fiyatlarını kapsamayan çekirdek enflasyon göstergesi de 2015'ten beri en düşük seviyesine geriledi.

Fiyatlar petrol arzı fazlasının, otomobil piyasasında stok fazlasının ve kiralık daire arzındaki artışın kontrolü altındayken enflasyonda yakın zamanda bir yükseliş fazla olası görünmüyor.

New York'ta Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Omair Sharif, “Zayıflık o kadar geçici değil.” yorumunda bulundu.

Sonuç olarak enflasyon, yılı Fed'in tahminlerinin altında kapatacak gibi görünüyor. Enflasyondaki hayal kırıklığının Fed yetkililerini faiz artırımından alıkoyması beklenmezken, fiyat artışında süregelen bir yavaşlama Başkan Janet Yellen ve diğerleri için bu yıl gidilecek diğer bir faiz artırımının gerçekleşmesini zoprlaştırabilir.

Fed Guvernörü Lael Brainard, New York'ta yaptığı açıklamada “Eğer yumuşak enflasyon sürerse bu endişe verici olur ve eninde sonunda mevcut uygun politikayı yeniden değerlendirmeme neden olabilir” dedi.

Fed politika yapıcıların Mart ayı tahminine göre enflasyon yılı yüzde 1.9 ile PCE enflasyonda yüzde 2'lik hedefin hemen altında sonlandıracaktı. Sharif, bu hedefin artık ulaşılamaz olduğunu ve yetkililerin 13 – 14 Haziran toplatısından sonra beklentilerini azaltmasını beklediğini belirtti.