Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, New York'ta gerçekleştirilen bir organizasyonda konuştu. Kaplan, enflasyonun birkaç yılda yavaşça yüzde 2'ye yükseleceğini belirtti.

“Enflasyon yavaş, düzensiz, trendde kötüleşme yok” diyen Kaplan, Fed'in noktasal grafiğinin çok yararlı olduğunu belirtti.

Küresel kapasite fazlasının enflasyonun önünde bir engel teşkil ettiğini ifade eden Kaplan, cansız yaşlanan nüfus artışının cansız GSYİH'nin bir nedeni olduğunun altını çizen Kaplan, işgücü piyasasında fazla bir gevşekliğin kalmadığını söyledi.

Kaplan, Nisan ayına ilişkin PCE enflasyon verisinin “rakamların bir anlamda trende geri dödüğünü işaret ettiğini” belirtti.

“Tam istihdama yakınız” diyen Kaplan, Fed'in genişlemeci politikaları sabırla ve yavaşça geri alması gerektiğini ifade etti.

Fed'in hamlelerinin doları etkilediğinin altını çizen Kaplan, “Enflasyonun bizden uzaklaştığını düşünmüyorum” dedi.

Baz senaryo olarak bu yıl üç faiz artırımı öngördüğünü belirten Dallas Fed Başkanı, Fed'in bu yıl sonlarına doğru bilanço küçültmeye başlaması gerektiğini dile getirdi. Kaplan, bu sürecin tamamlanmasının yıllar alacağını vurguladı ve bunun kademeli ve öngörülebilir bir şekilde yapılamsı gerektiğinin altını çizdi.

ABD çekirdek enflasyonundaki son düşüşlere karşın bu yıl iki faiz artırımına daha gidileceği yönündeki beklentisini koruduğunu dile getiren Kaplan, "Baz senaryom hala bu yıl iki kez faiz artırımına gidileceği yönünde" dedi ve son dönemde görülen zayıflığın baz senaryosunu değiştirmeye yeterli olmadığının belirtti.

Kaplan'ın, Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) bu yıl ilk kez oy hakkı bulunacak.