Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in, ekonomi iyi giderse, bu yıl 4 kez faiz artırabileceğini söyledi.

Williams, Seul'de yaptığı basın toplantısında, ABD ekonomisinin, işsizlik oranının yüzde 4.5'in altına inmesi ile birlikte iyi gittiğini ve ekonominim çok iyibir büyüme patikasında olduğunu kaydetti.

Williams, Fed'in parsal teşviği kademeli olarak azatmasının makul olduğunu belirtti.

Williams, "Fed'in bu yıl faizi 3 kez artırması makul görüş, ancak ekonomide yukarı yönlü potansiyel var. 3 faiz artırımı temel, ancak ekonomi güçlenirse, 4 faiz artırımı uygun olacak" dedi.

Fed'in bir sonraki büyük adımının bilanço büyüklüğünü azaltmak olduğunu söyleyen Williams, ekonominin iyi gitmesi ile birlikte, bilanço büyüklüğünü azaltma sürecinin bu yıl başlamasının beklendiğini ve normal seviyelere gelmenin birkaç yıl alacağını sözlerine ekledi.

ABD'de faizlerin önümüzdeki birkaç yılda nerede olmasını beklediğine ilişkin bir soruya karşılık, Williams, "Nihayetinde, kademeli hareket ediyoruz ve göreceli olarak düşük seviyeye, yüzde 3 ya da altına gidiyoruz" yanıtını verdi.

Williams, son zayıf enflasyon rakamı ile ilgili de konuştu ve bu durumdan fazla endişe duymadığını, bu rakamın enflasyonu aşağı iten geçici faktörlerden kaynaklandığını belirtti.

Williams, ABD'de resesyon olasılığına ilişkin bir soruya da, "ABD'de bugün yüksek resesyon risklerini işaret eden bir gösterge yok. Tüm veriler ılımlı büyümeyi işaret ediyor" dedi.

Williams, "Maliye politikasında, ABD ekonomisini bu yıl anlamlı bir şekilde etkileyecek bir değişiklik beklemiyorum. Eğer bu olursa, etkileri bakımından, daha ziyade 2018 ve belki de 2019 yılının hikayesi olacak" şeklinde konuştu.