Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar, 3.52 ile bir ayın en düşük seviyesine gerileyen kur beklentilerini Bloomberg HT'ye anlattı.

İş Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, kurun bu seviywenin altına inse de kalıcı olmayacağını söyledi.  Kömürcüoğlu "Özellikle hanehalkı için 3.50 psikolojik bir seviye, onun altına kırılmayacağını düşünmüyorlar bu nedenle Döviz tevdiat hesaplarında yükseliş görüyoruz. Yurtiçi yerleşiklerde toplamda 18 milyar dolar civarında dövize geçiş var, bu tabii kurdaki gevşemenin önündeki engellerden biri." dedi.

Kömürcüoğlu "Beklentilere bakılırsa kur tarafında çok ciddi gevşeme görünmüyor. Bunu kırmanın bir yolu Merkez Bankası. Merkez Bankası'nın sıkı duruşu ne kadar sürdüreceği önemli. 'MB bu işi geçici mi yapıyor?' gibi sorular ortada duruyor. Bu algı kırılmadıkça kur tekrar yükselebilir diyoruz." diye devam etti.



"3.50'NİN ALTINA İNSE DAHİ TUTUNAMAZ"

Kömürcüoğlu TL'nin en yüksek faizi veren ülkelerden biri olduğunu bunun da Türkiye'ye para girişini desteklediğini söyledi. Reeskont kredilerinin TL olarak ödenme fırsatının dün son bulduğunu hatırlatan Kömürcüoğlu "Bu da ne demek? Her ay 1.5 milyar dolarlık dövize talep olacak demek. Bunlar kurun daha da düşmesini engelleyecek noktalardan biri olacaktır" yorumunu yaptı.

Kömürcüoğlu Fed beklentilerine de dikkat çekerek "Bu yıl Fed'den 3. artış da olacağı kesinleşirse kur 3.50'nin altına inse dahi orada tutunamaz diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu da 3.50'nin önemli eşik seviyesi olduğunu belirtti. Turşucu, "Şimdilik bunun altına çok fazla inmeyeceğine dair inanç var. O seviyeye yaklaştıkça da refleks alımı var..Eğer algılamalarda yumuşama olursa 3.50'nin altına düşebiliriz" dedi.