Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam piyasası Mayıs ayında karışık sinyaller verdi. İşsizlik oranı 16 yılın düşüğüne indi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam Mayıs ayında 138 bin arttı. İşsizlik oranı ise %4.4'ten %4.3'e geriledi. Beklenti işsizliğin %4.4'te kalmasıydı. 

Bloomberg'in anketine katılan uzmanların beklentisi 182 bin artıştı. Ortalama saatlik ücretler aylık %0.2 ile beklentiye paralel artarken yıllık artış değişmeyerek %2.5'te kaldı. Beklenti yıllık %2.6 artıştı. İşgücüne katılım oranı bu dönemde değişmeyerek %62.7 oldu.

Bu arada Nisan ayı verisi istihdam verisi de 211 binden 174 bine aşağı yönlü revize edildi.

Mayıs ayında özel sektör istihdamı 147 bin artarken kamu istihdamı 9 bin azaldı. ABD'de ADP özel sektör istihdamı da geçen ay 253 bin kişi artarak 180 binlik beklentinin çok üzerinde gerçekleşmişti.

High Frequency Economics Şef Ekonomisti Jim O'Sullivan veri öncesinde yaptığı değerlendirmede istihdam verisinin çok endişe verici olmayacağını belirtmiş ve "İstihdam piyasası sıkı kalmaya devam ediyor. İstihdamda belirgin bir zayıflık olacağı sinyali yok" değerlendirmesini yapmıştı. 

Şirketlerin yeni hükümetin ekonomik planlarına dair daha fazla kanıt görmek istediği, bu nedenle de işgücünü genişletmek konusunda isteksiz olabileceği belirtiliyor. Beklenenden düşük gelen veriye rağmen ekonominin yılın ilk çeyreğinde sıçrama yapması bekleniyor ve ekonominin tam istihdama yaklaştığı belirtiliyor. Bu durum Fed'in 13-14 Haziran'daki toplantısında faiz artışı yapacağı beklentisini de güçlendiriyor.