Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Katar ile üç Arap ülkesi arasındaki diplomatik kriz, bölgedeki tansiyonu artırdı ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. OPEC içinse işler büyük bir ihtimalle değişmeyecek.

Suudi Arabistan ve diğer üç Arap ülkesi ile Katar arasındaki diplomatik ilişkilerin çoğu, İran ile bağlantılarından dolayı askıya alındı. Konuya dahil olan ülkelerin çoğunun OPEC üyesi olmasına karşın söz konusu anlaşmazlığın, küresel üretimi dengeye kavuşturmak için petrol arzının azaltılmasına yönelik OPEC anlaşması için fazla bir risk oluşturmuyor.

Londra'da bulunan Kuveyt'in 1980 ve 2001 yılları arasında OPEC temsilciliği görevini yürütmüş analist Abdulsamed Al-Awadhi, “OPEC'in üyeleri arasındaki ilk siyasi gerginlik değil, son da olmayacak” dedi. Al-Awadhi, OPEC, üyeleri arasında birçok siyasi ve askeri anlaşmazlıklardan geçti ve bu durumun grubun iş akışında ve bağlayıcı anlaşmalar üzerinde hiçbir zaman etkisi olmadı.” şeklinde devam etti.

OPEC'in 57 yıllık tarihinde üyeler arasında siyasi mücadeler ve hatta savaşlar yaşanmış olmasına karşın ortak ekonomik çıkarları, petrol üretimi politikalarının uygulamada kalacağını işaret ediyor.