Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Konut faizlerindeki artışı tetikleyen ise mevduat faizindeki hızlı yükseliş oldu. Özellikle yılbaşından bu yana ekonomiyi canlandırmak amacıyla kullandırılan KGF destekli kredilerde bankaların çok yüksek miktarlarda kredi vermesi, bankaları likidite arayışına yönlendirdi. Bu durum da içeride mevduat faizinde dramatik artışlara neden oldu. Öyle ki, sene başında yüzde 11’ler seviyesinde olan ortalama mevduat oranları yüzde 14 seviyelerine, özel koşullarda ve pazarlıklarda mevduat faizleri de yüzde 15’lere dayandı.

Bankacılar mevduat faizlerinin yüzde 14.15 seviyelerinde olduğu bir ortamda bankaların yüzde 11.5-.13.5 arası faizlerle konut kredisi kullandırmaya devam edemeyeceğini, bu yüzden de konut kredisi faizlerinde yüzde 1’in altında olan bankaların önümüzdeki günlerde faizleri artırmaya hazırlandığını kaydediyor.

Konut kredi faizlerinde Ağustos 2016’dan bu yana uygulanan ve “psikolojik sınır” olarak kabul edilen yüzde 1’in altındaki faiz oranları için son günlerin yaşandığı belirtiliyor. Habertürk’ün bankacılık çevrelerinden edindiği bilgilere göre, sektörde şu anda yüzde 1’in altında faiz oranı veren bankaların da önümüzdeki günlerde faiz artışına hazırlandığı belirtiliyor.

EN DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ AYLIK YÜZDE 0.88 İLE ZİRAAT'TE

 

Habertürk Gazetesi'nden Sefer Yüksel'in haberine göre, bankacılar eğer mevduat faizlerinde ve diğer kaynak maliyetlerinde bir düşüş yaşanmazsa önümüzdeki 2-3 haftalık süreçte konut kredisi faizlerinde yüzde 1’in altında oran veren bankanınkalmayacağını ileri sürüyor.

Hatırlanacağı gibi, Ağustos 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet, ekonomiyi canlandırmak için bankalara konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına indirmeleri yönünde çağrı yapmıştı. Yapılan bu çağrılar sektör cephesinde karşılık bulmuş ve kamu bankaları öncülüğünde, bankalar da birbiri ardına konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çekmişti.

BAZI BANKALARDA TABELALAR UÇTU BİLE

Bankacılık sektöründe konut kredisi faizlerinin aylık bazda yüzde 80’lere kadar inmesi de inşaat sektöründeki durgunluğu gidermiş ve konut satışları yeniden hareketlenmişti. Şu anda sektörde 5 yıllık vadeler göz önüne alındığında aylık 0.88 ile kredi bulmak mümkün. Bunun da yıllık maliyeti yüzde 11.5 seviyelerinde oluşuyor.

Ancak özellikle 2016 yılının son aylarından başlamak üzere bankaların fonlama maliyetlerinde yaşanan hızlı yükseliş, bankaların mevcut faiz oranları ile konut kredisi verme iştahını iyiden iyiye kapatırken, birçok bankanın bu oranlardan verilen kredilerde bırakın kâr etmeyi, zarar yazma aşamasına bile geldiği konuşuluyor. İşte bu nedenledir ki, bazı bankalar konut kredisi faizlerini çoktan yüzde 1’in üzerine çıkarırken, internet sitelerine koydukları tabela oranlarını da oldukça yüksek seviyelerde belirliyor.

'BANKALARDA VERME İŞTAHI KALMADI'

Her ne kadar şubede pazarlıkla tabela oranlarının altında faizlere konut kredisi verilse de tabelaya konulan yüksek faiz oranları bu konudaki iştah açısından önemli bir gösterge oluyor. Bankacılar, bu durumun “Konut kredisi vermek istemiyoruz” anlamına geldiğini belirtiyor.

KREDİLİ SATIŞLARDAKİ ARTIŞ YÜZDE 70'LERE ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağustos ayında yaptığı 'faiz indirin' çağrısıyla birlikte konut kredisi faizleri, 0.80’lere kadar düşmüştü. Bu gelişme konut satışlarını da canlandırdı.

Ağustos döneminde, sektörde Emlak Konut GYO’nun öncülüğünde başlatılan düşük faiz oranlı kampanyaların etkisiyle de gayrimenkul sektörüne hareketlilik geldi.

Ağustostan sonra vatandaşlar konut alımlarında banka kredilerini tercih etti. Kredili satışlardaki artış yüzde 70’lere çıkarken, kredili satışların toplam satışlardaki payı yüzde 30’ları geçti. Bu da satılan her 3 konuttan birinin banka kredisiyle alındığını gösteriyor.

YÜZDE 70’İ 5 YILA KADAR VADEYİ SEÇTİ

Yine bu yıl şubat ayında gayrimenkul sektöründe başlatılan ve aylık faizlerin 120 aya yüzde 0.45 vade farkı, ve 240 aya yüzde 0.79 vade farkı konut alımını erteleyen vatandaşları harekete geçirmişti.

Kampanyanın devam ettiği şubat ve mart ayı boyunca vatandaşlar en çok 0- 60 ay arası sıfır vade farkını tercih ettiler. 5 yıla kadar vade yüzde 72 oranında tercih edilirken, 61-119 ay yüzde 3, 120 ay üzeri vade ise yüzde 25 oranında tercih edildi.

Haberturk.com