Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Bloomerg HT'ye dolar, Merkez Bankası ve büyüme beklentilerini anlattı.

İnan güçlü büyüme rakamının yatırımcı algısını belirleyen önemli bir etken olduğunu belirtti ancak bazı sorunlara dikkat çekti. Demir, "Türkiye bölge içerisinde GSYH hızıyla ön plana çıkıyor. Ancak detaylara baktığımızda endişelenmek için, sorun bulmak içn bazı nedenler var. Özellikle kredi büyümesinin ekonomik aktivitede oynadığı rolü düşünürsek ön çeyrekte dış dengede daha belirgin bozulma göreğimizi dikkate almalıyız. Ama şu an için bakınca manşet büyümedeki hızlı seyir yatırımcı algısını belirleyen en önemli etken diyebilirz" değerlendirmesini yaptı.

"BÜYÜME VERİSİ MB KARARINDA ETKİN OLMAZ"

Demir, "Bana bu büyüme verisi ekonomi otoriteleri için büyük sürpriz değildi gibi geliyor..MB için de sürpriz olmadığını düşünüyorum. Ve MB'nin kararı açısından etken olamayacağını düşünüyorum. MB'nin önümüzdeki dönemde kararlarını belirleyecek faktörler; enflasyonun artık zirveden dönmesi ve yavaş da olsa gerileme trendinde olması..

Tahminimce MB önümüzdeki haftalar ve aylarda olumlu küresel ortam, TL'deki istikrar ve enflasyona dayanarak ortalama fonlama maliyetini düşürmek için uygun bir ortam yakalayacaktır. Bu esnada politika faizinde değişim beklemiyorum ama fonlama kompozisyonunun değişmesi ve fonlama maliyetinin biraz daha aşağı gelmesi muhtemel sonuçlardır diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Dolar/TL BEKLENTİSİ  

Demir Dolar/TL'de yıl sonu beklentisinin 4 seviyesi olduğunu açıkladı. Demir konuya dair, "Dolar/TL'de karamsar taraftayım, 4 tahminimi koruyorum. Burada en önemli faktör; 1 ya da 2. çeyrekte hızlı büyümenin özellikle kredi kanalıyla destekleniyor olması sebebiyle cari dengede görmeyi beklediğim bozulma..Bu, yılın 3. çeyreğinden itibaren kendini daha yoğun şekilde hissettirecek ve biz bunun yılın son aylarında piyasaların gündemine girdiğini göreceğiz, bu da TL üzerinde yeniden değer kaybı baskısı yaratabilir" şeklinde konuştu.