Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başkan Janet Yellen Haziran ayı toplantısında 4.5 trilyon dolarlık bilanço daraltılmasına ilişkin yeni stratejilerini açıkladı. Başkan bilanço küçülmesinin bu yıl başlayacağını, bu azaltmanın kademeli ve öngörülebilir biçimde olacağını kaydetti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Fed’in elindeki iki tip tahvil olan Hazine tahvilleri ve mortgage tabanlı tahvillere ilişkin vadesi dolan kağıtların yeniden yatırılmaması üzerine bir bilanço küçültmeden bahsedildiğini belirtti.

Erkan "Hazine tahvillerindeki azaltma 6 milyar dolardan başlatılarak 3’er aylık aralıklarla 6 milyar dolarlık dilimlerle 30 milyar dolarlık maksimum seviyeye çekilecek. Sonrasında da küçültme maksimum seviyede yapılacak. Aynı şey mortgage tabanlı tahvillerde 4 milyar USD ile başlayacak, 4’er milyarlık dilimlerle de 3 ayda bir artırılacak ve 20 milyar dolar seviyesine kadar gidilecek. Buna ne zaman başlanacağı ve nerde bitirileceği henüz belli değil" değerlendirmesini yaptı.

Erkan dots medyanın 1 faiz artırımı pozisyonunda kalmasının dolar için negatif, bilanço küçültmenin ayrıntılarının paylaşılmasının ise pozitif olduğuna dikkat çekti.