Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çarşamba günü açıklanan iki ekonomi haberi birbiriyle çelişiyor gibi görünüyor: “Fed faizleri çeyrek puan artırdı” ve TÜFE yıllık yüzde 2'nin altında arttı” haberleri. Fed, faizleri şu anki enflasyon oranına bakarak artırmadı; faiz artırımının nedeni Fed'in 2019'daki enflasyon beklentileriydi.

Fed'in bölgesel başkanların genellikle aklında -ve bilgisayarlarında- gecikmelerin önem taşıdığı bir model bulunur. Özetle Fed'in hamleleri ile harcamalar, üretim ve istihdam üzerindeki etkileri arasında bir yıllık bir gecikme mevcut. Buun üstüne enflasyon yükselmesi ve düşmesi için de bir yıllık gecikme var. Bu Fed'in karşı karşıya olduğu en büyük zorluk. Milton Friedman, para politikasındaki gecikmenin uzun süreli ve değişken olduğunu söyler.

Bu arabanızın direksiyonunu dönmek istediğiniz sokaktan iki sokak önce çevirmeniz gibi.

Bu tanım elbette aşırı bir sabitleştirme. Harcamalar ve üretim üzerindeki etkilerin bazıları hemen görülecek, bazıları 6 – 18 ay içerisinde hissedilecek ve kalan son etkiler de iki yıl içerisinde gerçekleşecektir. Aynı durum, enflasyondaki gecikme için de geçerli.

Gecikmeler çeşitli ve tam olarak ölçülemez olsa da gecikmelerin gerçekten olduğu kesin.

Enflasyonun bir soruna dönüşeceği beklentileri çok güçlü. İstihdam piyasası çok sıkı ve kapasitemizden fazlasını üretmeye çalıştığımızı işaret ediyor. Ücret oranlarının yükselmesi genel fiyatların çok düşük olduğunun sinyalini verecektir.

Fed yetkilileri göründükleri kadar deli değiller.

Bill Conerly, Forbes.com