Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı martta bir önceki aya göre 0,2 puanlık azalışla yüzde 11,7'den yüzde 11,5'e geriledi. Böylece geçen yıl aralık ayında yüzde 11,9 ile yaklaşık son 7 yılın zirvesini gören işsizlik oranı, bu yılın ilk üç ayında 0,4 puan azalarak düşüşünü 3'üncü ayına taşıdı.

Mart sonu itibarıyla yüzde 52,7 olan iş gücüne katılım oranı bir önceki aya kıyasla 0,1 puan artış göstererek, tarihi zirvesine ulaştı.

Mevsim etkisinden arındırılmış tarım dışı istihdamı martta bir önceki aya göre 220 bin kişi ile son 3 yılın en yüksek artışını gösterdi.

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede iş gücü piyasasındaki kademeli iyileşmenin istihdam seferberliği ve güçlü ekonomik aktivite sayesinde mart döneminde de devam ettiğini belirtti.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre mart döneminde işsizlik oranının yüzde 11,5'e ve tarım dışı işsizlik oranının yüzde 13,7 seviyesine indiğini anımsatan Kırali, "Sektörel bazda bakıldığında tarımdaki 105 bin kişilik istihdam azalışına karşın, tarım dışı sektörlerde genele yayılmış artışlarla 220 bin kişilik istihdam artışı kaydedildi. Bu artışta devam eden teşviklerin ve istihdam seferberliğinin etkisinin olduğunu değerlendirirken, büyümenin mevcut ivmesi ile istihdam artışlarının bir miktar yavaşlayarak da olsa devam edebileceğini düşünüyoruz." dedi.

- "İşsizlik oranında düşüş sürecek"

AA Finans Analisti, Ekonomist Haluk Bürümcekçi mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının tarihi düşük seviyesini yüzde 8,1 ile Haziran 2012'de gördüğünü ve uzun süre yatay seyrettikten sonra bu döngüde gördüğü en yüksek seviyesine Kasım 2014'te ulaştığı yüzde 10,5 olduğunu anımsattı.

İşsizlik oranının takip eden dönemde ise sürekli bu seviyenin altında kaldığına işaret eden Bürümcekçi, ancak geçen mayıstan itibaren çok hızlı yükseliş eğilimine girerek yıl sonunda yüzde 11,9 ile Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.

Bürümcekçi, mevsimsellikten arındırılmış verilerde trend açısından istihdamdaki aylık değişimlerin daha fazla bilgi içerdiğini ifade etti.

ABD verilerini piyasaların izlediği gibi Türkiye'de de mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdam aylık değişiminin takip edilmesi gerektiği düşüncesini paylaşan Bürümcekçi, bu şekilde bakıldığında, Türkiye ekonomisinde 2012-2015 döneminde aylık ortalama 70 bin kişilik güçlü sayılamayacak tarım dışı istihdam sağlandığını anlattı.

Bürümcekçi, 2016 yılı ortalamasının ise 27 bin ile 2012-2015 dönemi ortalamasının çok gerisinde kaldığına dikkati çekti.

Bu yılın ilk iki ayında aylık ortalama 120 bin artış ile yıla olumlu başlangıç yapıldığını vurgulayan Bürümcekçi, "Mart ayında ise 220 bin ile çok güçlü artış kaydedildi. Böylece, ilk çeyrek ortalaması 155 bin ile belirgin hızlanmaya işaret etmiştir. Diğer taraftan, mevsimsellikten arındırılmış iş gücüne katılım oranının yüzde 52,7 ile rekorunu yenilediği görüldü." dedi.

Bürümcekçi, martta bir önceki yılın aynı dönemine göre gözlenen 496 bin kişilik tarım dışı istihdam artışının, 367 bini hizmetler sektörü,78 bini inşaat sektörü ve 51 bini sanayi sektöründe gerçekleştiğini söyledi.

Sanayide yıllık bazda istihdam artışının uzun bir aradan sonra ilk kez gözlendiğini belirten Bürümcekçi, iş gücü piyasasında iyileşme eğiliminin devam ederken, bu gelişmede şubat ayında devreye giren teşviklerin ve büyümedeki toparlanmanın etkili olduğunu dile getirdi.

Bürümcekçi, ikinci çeyrekte ise Kredi Garanti Fonu desteklerinin etkisiyle olumlu büyüme görünümünün devam etmesiyle işsizlik oranındaki gerilemenin de sürmesinin bekleneceğini sözlerine ekledi.