Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:00'da güncellendi)

ABD hisselerinde kazançların başını çeken teknoloji hisseleri, gösterge endeksleri yeni rekor seviyelerine doğru hareket ettirdi. Fed'den gelen şahinvari yorumlar, doları ve Hazine tahvili faizlerini yukarı itti. 

Nasdaq 100 Endeksi, büyük ölçekli teknoloji hisselerinin iki haftalık düşüşün ardından yeniden yükselişe geçmesiyle Kasım ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Dolar, yen karşısında, 2 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa hisseleri, Fransa'da Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'te tarihi çoğunluğu elde etmesinin ardından yükselen Fransa hisse senetlerinin desteğiyle kazançlarının ikinci gününe girdi. Sterlin, yukarı yönde hareketini sürdürürken, euro Brexit müzakereleri başlarken yatay seyretti.

Asya'da dikkatler, MSCI'ın Çin'in A hisselerini bünyesine ekleyip eklemeyeceği yönünde vereceği karara çevrildi. Petrol, kayıplarını silse de, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı artmaya devam ederek OPEC'in aşırı arzın önüne geçme çabalarını engellemesiyle varil başına 45 dolar civarından işlem gördü. 

Yatırımcıların risk iştahı, İngiltere yönetiminde ve Brexit müzakerelerinin görünümündeki belirsizliğe rağmen, yeni haftada artmış görünüyor. Macron'un galibiyeti, Avrupa yanlısı partilere destek olurken, küresel piyasalar, Fed'in geçtiğimiz hafta takındığı şahin tutumu üzerinden atıyor. 

Societe Generale SA stratejisti Kit Juckes, "Dünya çapında risk varlıkları, yeniden yükselişte" dedi ve "Fed Başkanı Janet Yellen, piyasaların faiz artışlarının gidişatına ilişkin şahin tutumunu ciddiye alması için ikna edicinitelikte hiçbir şey yapmadı" diye konuştu.  

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve New York Fed Başkanı William Dudley Pazartesi günü New York'ta konuşma yapacak. İki başkanın konuşması, bu hafta aralarında Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Guvernör Jerome Powell'ın da bulunduğu bir dizi Fed yetkilisinin yapacağı konuşmaların ilki olacak.

*MSCI Çin'de işlem gören hisse senetlerinin küresel göstergelere dahil edilip edilmeyeceği kararını açıklayacak. 6.8 trilyon dolar büyüklüğündeki onshore Çin piyasası dünyanın ikinci en büyük piyasası durumunda ve küresel hisse senetlerinin toplam değerinin yüzde 9'unu oluşturuyor. Ancak Çinli şirketlerin MSCI endekslerine dahil edilmesi, sermaye kontrolleri ve uzun süreli işlem durdurmalarından dolayı üç kez reddedildi. Kararın Salı günü ABD piyasalarının kapanmasından sonra açıklanması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yüzde 0.5'lik düşüşün ardından yüzde 0.9 sıçradı.

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:50'de yüzde 0.8 yükselip, 2,451.76 seviyesine geldi.

*Nasdaq 100 Endeksi yüzde 1.6 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.4 düştü ve 111.48 seviyesine geldi.

*Sterlin, yüzde 0.4 değer kaybederek 1.2737 dolardan işlem görürken euro, yüzde 0.4 düşerek 1.1153 dolar seviyesine geldi.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükseldi ve yüzde 2.18 seviyesine geldi. 

*İngiltere'de 10 yıllıkların faizi bir baz puan artarak yüzde 1.03'e çıkarken, Almanya'dakilerin faizi de 1 baz puan arttı ve yüzde 0.28'e çıktı. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 geriledi ve varil başına 44.45 dolardan işlem gördü. Ham petrol, ABD'de aktif sondaj kuyularının sayısı artarken dört hafta üst üste düştü. 

*Altın yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,246.32 dolara indi ve son dokuz seansta sekizinci kez düşüş göstermeye yöneldi.

Asya 

*Samsung Electronics Co., MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki teknoloji hisselerinde en çok kazanan oldu ve yüzde 2.2 tırmandı. Japonya'da Topix Endeksi, yen değer kaybederken yükseldi. 

*Hong Kong'da hisseler, MSCI'ın Çin hisselerini küresel endekslerine ekleyip eklemeyeceğine karar vermesinden önce yüzde 1.2 yükseldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 1.4'lük sıçramayla 25 Mayıs'tan bu yana olan en büyük yükselişini gerçekleştirdi. 

*Avustralya dolar, Moody's'in ülkenin dört büyük bankasının uzun vadeli kredi notunu düşürmesinden sonra düştü, daha sonra bu düşüşünü sildi. 


(22:00'da güncellendi)