Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra'da konut satıcıları, teklif fiyatlarını son üç ay içerisinde ikinci kez düşürdü ve alıcı ilgisindeki azalma, piyasada yavaşlamanın devam edeceği işaretlerini verdi.  

Rightmove Plc.'nin Pazartesi günü açıkladığı veriye göer, fiyatlar, Haziran ayında yüzde 2.4 ile aynı ay için 2010'dan beri olan en büyük düşüşünü kaydetti. Konut fiyatları, bir önceki yıllık düzlemde ise yüzde 1.4 düştü. Ülke genelinde, teklif fiyatları, yüzde 0.4 düşerek yıllık kazançları 2013'ten bu yana olan en düşük seviyesine itti. Rightmove, Londra'da alıcı faaliyetlerinin "geçtiğimiz yıllardaki artışa kıyasla düşük kalmayı sürdürdüğü" açıklamasında bulundu. 

İngiltere'de açıklanan çeşitli veriler, gayrimenkul piyasasında yavaşlama işaretleri veriyor. Çoğu birinci el alıcı, fiyatlara yüksek değer biçerken, Brexit ve siyasi belirsizlik ise talebi zayıflatabilir. Halifax'ın bu ayki verisi, konut fiyatlarının son dört yıl içerisinde en yavaş çeyreklik artışını kaydettiğini gösterdi. Nationwide Building Society ise konut fiyatlarının son üç ay içerisinde ilk kez düştüğünü bildirdi. Londra'da yavaşlama, daha sert gerçekleşiyor. 

Rightmove direktörü Miles Shipside, "Konut piyasasını olumsuz olarak etkileyen siyasi belirsizliğin devam etmesi kesin gibi görünüyor" dedi ve "Haziran ayı için gerçekleşen Son 8 yılın ilk düşüşüyle birlikte, istikrar eksikliğinin şüphesiz bir faktör olduğu söylenebilir" diye konuştu.