Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ortak basın toplantısında konuştu. Yunanistan'a kaçan darbecilerle ilgili olarak uyarıda bulunan Yıldırım, "Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın" dedi. Çipras ise FETÖ'cü askerler konusunda "Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız" diye konuştu. 

Yıldırım, "Biz ülkemize karşı darbe yapan kişlerin iadesini elbette isteriz. Yargı ile idarenin işleri hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın" dedi.

Çipras, "Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız. Mahkeme bir karar verdi, bu karara saygı göstermek durumundayız. İltica başvurusuyla ilgili süreç henüz tamamlanmadı. Bir kriz söz konusu değildir. Türkiye'de demokratik kurumlara karşı bir saldırıda bulunulmuştur. Biz darbecilerin karşısında tavır aldık. Bu siyasi bir görüştür.Yunanistan coğrafi avantaja sahip bir ülke dolayısıyla enerji koridorlarının da kavşağında bulunmakta. Enerji yatakları bizim bulunduğumuz bölgede yer alıyor. Biz bu açıdan bir avantaja sahibiz ve bu avantajı kullanmak istiyoruz. Hem İsrail'le hem Türkiye ile yakın bir işbirliği gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu

KIBRIS SORUNU

Ömür biter yol bitmez, her zaman gitmek isterseniz gidecek yol mutlaka bulunur, biz de bu meselenin çözümünü istiyoruz ama bu mesele, BM'nin meselesi değil. Bu mesele Kıbrıs Rum ve Türk toplumunun meselesidir. BM, bunun çözümü için katkı sağlamaktadır. Bu katkıya da teşekkür ediyoruz. Neticede çözüm her iki toplumu tatmin edecek, adil, kalıcı bir çözüm olarak ortaya çıkması lazım. 

İKİ LİDER BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜ

Başbakan Yıldırım, Atina temaslarının ilk durağında Yunanistan Başbakanı Çipras ile bir araya geldi. Yıldırım, Başbakanlık binasında Yunan mevkidaşı tarafından karşılandı. İki lider başbaşa görüşme öncesi selamlama konuşması yaptı.

Başbakan Yıldırım, "Biz komşuyuz, bizde bir tabir vardır; komşu komşunun külüne muhtaçtır. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz, bu demektir ki aynı kaderi paylaşıyoruz. Şüphesiz zaman zaman sorunlar olabilir, sorunların çözümü de aklıselimle konuşarak karşılıklı diyalogla halledilebilir." ifadesini kullandı.

Son yıllarda Yunanistan'ın zorlukları olduğunu, Türkiye'nin de güney sınırlarında, Suriye'de, Irak'ta iç savaşın devam ettiğini hatırlatan Yıldırım, "Dolayısıyla zorluklarımız var, bu zorlukları dayanışmayla karşılıklı iyi niyetle anlayışla çözebileceğimize inanıyorum. Birlikte yapacağımız olumlu çalışmalar, fırsatlar, sorunlarımızdan daha fazla. Dolayısıyla fırsatlara daha fazla yoğunlaşmak, sorunları da zamana yayarak iyi komşuluk, adalet içinde, diyalogla çözmek her zaman mümkündür. Bunun gayreti içinde olmamız gerekir." şeklinde konuştu.