Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye hisse senedi piyasasında göstege endeksten son iki sıfır silinmesi değerlendiriliyor. Tarihi verilere bakılacak olursa, yatırımcılara ilgilenmeleri için daha az sayı vermek, yerel hisse senetlerinde yükselişi tetikleyebiliyor.

Borsa İstanbul 100 Endeksi'nin 13 Haziran'da 100,000 puana yükselmesiilk kez 20 yıl önce uygulanan bir fikri akıllara geri getirdi. Bosanın altı rakamla kapatmasının ardından borsa son iki hanenin üzerini çizmeye karar verdi. 1997 yılının başındaki bu işlem, bir sonraki ay yüzde 64'lük bir sıçramayı tetiklemişti; endeks, yıl boyunca piyasa değerinin üç katını aştı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, telefon ile gerçekleştirilen bir görüşmede, borsanın bu yaklaşımı tekrar denemeyi ve yerel piyasa katılımcıları ile tartışmayı değerlendirdiğini ifade etti.

Karadağ, “Bu birkaç gün içerisinde olacak bir şey değil, ama üzerinde çalışıyoruz” dedi.

İstanbul'da Ceros Menkul Değerler genel müdürü Barış Büyükdemir, “Ayarlama, temel göstergeler üzerinde bir etkisi olmamasına karşın endeksin ucuzladığına dair genel bir algıya neden oluyor” dedi ve bunun da fon girişlerini hızlandırdığını ifade etti.

Bloomberg News