Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, şartların uygun olması durumunda Euro Bölgesinde ortak bir maliye bakanı ve ortak bütçe önerisinin tartışılabileceğini söyledi.

Merkel, işveren kuruluşu Federal Sanayi Birliğinin (BDI) düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dile getirdiği Euro Bölgesi için ortak bir maliye bakanı atanması ve ortak bütçe hazırlanması önerisinin değerlendirebileceklerini belirtti.

"Genel şartlar uygun olursa elbette ortak maliye bakanı düşünülebilir” diyen Merkel, risklerin, karar alma olanaklarının ve sorumluluğun tek elde bulunması gerektiğini vurguladı.

Ortak bütçe oluşturulması fikrine de açık olduğunu dile getiren Merkel, “Gerçekten, mali birliği yapısal olarak güçlendirecekse euro bütçesi konusu da gündeme gelebilir. Ne olmayacağını değil, neyin mantıklı olduğunu söylememiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

G20 zirvesi

G20 zirvesinin temmuz başında Hamburg'da yapılacağına dikkat çeken Merkel, Alman hükümetinin zirvede serbest ticaret konusunda geniş kapsamlı bir anlaşma sağlanması için çaba harcayacağını belirtti.

ABD'nin yeni yönetiminin serbest ticaret konusundaki yaklaşımının anlaşmaya engel olabileceğine işaret eden Merkel, "Buna rağmen bu çabayı göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Açık pazarın çalışanlar, tüketiciler ve şirketler için ne gibi fırsatlar getirdiğini sürekli anlatmak gerektiğini dile getiren Merkel, kendini kapatmanın ve koruyuculuk politikalarının belki kısa vadede ev sahibi ülkelere avantaj sağlayabileceğini ancak orta ve uzun vadede yatırımların ve böylelikle rekabetin zarar göreceğini sözlerine ekledi.

AA