Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferinin ardından piyasalarda başlayan reflasyon rallisi, Atlantik'in diğer tarafına geçmiş durumda.

Para birimi yatırımcıları, daha güçlü ABD ekonomisine ve dolara para yatırmaktansa, dolardaki üç yıllık rekor güçlülüğün ardından ABD para biriminin güzel günlerinin geride kalma olasılığını kabullenmeye başlıyor. Her geçen gün, traderlar, euroya, doların yerini almak üzere daha çok güven duymaya başlıyor. 

Euro, ilk bakışta dolar karşısında daha güçlü bir aday gibi görünmüyor: Euro bölgesinde mevduat faizleri düşük, Avrupa Merkez Bankası, ekonomiyi ve varlık fiyatlarını desteklemek adına her ay tahvil satın alıyor. Ancak, azalan siyasi riskler, toparlanan ekonomi ve gevşek para politikasından çıkışın ufukta görünmesiyle, euro, tıpkı doların 2014 yılında gerçekleştirdiği gibi çok-yıllık bir değer kazanma sürecine girebilir. 

HSBC Holdings Plc. para birimi strateji müdürü David Bloom, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "ABD başkanlık seçimleriyle başlayan ve herkesin her yönden "boğa" tutumu takındığı iyimserlik dönemi, tersine dönüyor" dedi. 

HSBC, bu görüşünde yalnız değil. Yatırımcılar, bu çeyrekte euroya hücum ederek 19 ülkeden oluşan bloğun ortak para biriminin neredeyse bütün paralar karşısında kazanç elde etmesini sağladı. Euro, böyle bir performansı 2013 yılından bu yana sergilememişti. Bir yandan dolar, çoğu paralar karşısında değer kaybetti.

Bloomberg anketine katılan analistler, beklentilerini euronun bu yılki yükselişiyle paralel bir şekilde arttırıyor. Euro bölgesi ortak para birimi, Donald Trump'ın büyüme yanlısı politikalarına ilişkin iyimserliğe bağlı olarak dördüncü çeyrekte yüzde 6.4 zayıflamasının ardından yılın başından bugüne dek yüzde 5.9 değer kazandı.  




Zürih'te UBS Wealth Management yabancı para birimi araştırma müdürü Thomas Flury, "Euro da dolarla benzer şeyler yaşayabilir" dedi ve "Özellikle ekonominin çok güçlü olması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını bırakmaya yönelmesiyle bu yaşanabilir"  diye konuştu.