Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başekonomisti Andy Haldane, sıkılaştırma politikasını geç terk etmenin risklerinin her geçen gün arttığını, Haziran gibi erken bir tarihte faiz artırımı yönünde oy kullanabileceğini belirterek Para Politikası Kurulu'nda (PPK) şahin bir duruş benimsemeye başladığını gösterdi.

Haldane, Çarşamba günü yayınlanan konuşmasında " Erken sıkılaştırma politikasına gidilmesinin tehlikeleri oldukça azaldı ve enflasyon beklenilenden daha esnek davrandı. Geçen Ağustos'ta uygulanan kademeli teşviklerden bazılarını da yılın ikinci yarısına geçerken kaldırmak sağduyulu bir hareket olur."

Genellikle güvercin tarafta yer alan Haldane, enflasyon yüzde 2 hedef sınırını geçerken politika yapıcıların da giderek yorulmak zorunda kalacağını söyledi. Bloomberg Monday'e konuşan ve ay sonunda görevinden ayrılacak olan Kristin Forbes, referandumdan beri sterlindeki düşüşle beraber artan enflasyonun görmezden gelinemeyeceğini, artmasını beklemenin de maliyetleri olacağını belirtti.

Haldane'in açıklamaları sonrasında sterlin/dolar paritesi yükselerek 1.27'yi aştı.

Haldane Salı günü yaptığı konuşmasında genel olarak ekonominin güven verici yönde ilerlediğini, politikanın çok geç sıkılaştırılması durumunda ise PPK'nın orantılı ve kısıtlı artırım beklentisinin aksine faiz oranlarının çok daha dik yönde seyredeceğini açıkladı.

Faiz Oylaması

Para Politikası Kurulu faiz oranlarının sabit kalmasını, enflasyona karşı toleranslarının giderek azaldığını açıklamalarına karşın 5'e karşı 3 oyla onayladı. Ekonomi Brexit sonrası beklenenden iyi olmasına rağmen ilk çeyrekte yüzde 0.2 büyüme gerçekleştirirken enflasyon yüzde 2.9 seviyelerinde seyrediyor. İşsizliğin 1975'ten beri en düşük seviyede olması ve artan fiyatlara rağmen maaşların neden hala artmadığı politika yapıcıların kafasındaki tek soru işareti.

Esnek çalışma saatleri, serbest meslek ve sözleşmeli işçilik maaşlarının yükselmemesinin nedenlerinden. Haldane, "Son zamanlardaki çalışma trendleri maaş belirleme politikalarını, özellikle düşük maaşları karar vermede zorlamış olabilir" dedi.

Haldane son zamanlara kadar savunduğu destekleyici para politikaların enflasyon arttırması, hane halkının alım gücünü azaltması ve Brexit sürecinin bozulması tehlikelerinin farkında olduğunu belirtti. Ayrıca BOE'nin Mayıs'ta yayınlanan son tahminlerinin de Brexit sürecinin ılıman ve sorunsuz geçeceği varsayımlara üzerine kurulu olduğu belirtildi.

Brexit Molası

Bazı analistler Brexit sürecinin ılıman ve sorunsuz geçmeyeceğini söylüyorlar. Haldane, "Bu durum şirketlerde ve tüketicilerde düzensizliğe yol açabilir. Olası düzensizlik de ekonomide Brexit molası vermemizi gerektirebilir." dedi.

BOE Başkanı Mark Carney de Brexit süreci yüzünden tüketici harcamalarının, yatırımların, finans sektörünün ve cari açığın tehlikeye girebileceğini düşünüdüğünü söyledi. İngiltere,i resmi olarak birlikten ayrılma görüşmelerine bu hafta başladı ve bu görüşmeler ekonomidebir miktar tedirginlik yarattı. Carney, "gerçek Brexit görüşmelerine" ekonominin nasıl tepki vereceğini görmek istediğini belirtti.