Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perşembe günü, Çin hisse senedi piyasasının etrafını çevreleyen tehlikelere ilişkin uluslararası yatırımcılar için iyi bir hatırlatıcı oldu.

MSCI Inc.'in Çin hisselerinin gösterge endekslere dahil edileceğini açıklamasından 36 saat geçmeden, ülkenin en zengin isimlerinden ikisinin sahibi olduğı şirketlerdeki satış dalgası piyasada şok etkisi yarattı. Shenzhen Bileşik Endeksi, işlemlerin son saatinde yüzde 0.2'lik kazancını silerek yüzde 1.3 geriledi.

Hisse senetlerindeki kayıpların hızlanmasına ilişkin olarak traderlar, Caixin ve Bloomberh News da dahil olmak üzere medyada çıkan haberlerden önce Çinli yetkililerin, milyarder Wang Jianlin'in sahibi olduğu Dalian Wanda Group Co. ve milyarder Guangchang'in Fosun International'ı gibi şirketlere verilen yırtdışı krediler hakkında bazı bankalardan bilgi talep ettiğine ilişkin söylentileri işaret ediyordu.

“Bu Çinli karakteristiğine sahip bir hisse senedi piyasası” diyen CEB International Investment Corp. yöneticisi Banny Lam, “Siyasetle ilgili bir haber geldiği zaman söylentiden ibaret bile olsa satış dalgasını tetikliyor. Bu ilk defa olmadı ve sonuncu da olmayacak. Çin'de yatırım yapan yabancı yatırımcılar, siyasi riski hedge etmek için daha fazla özsermaye karlılığı talep edebilirler.” diyerek devam etti.