Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhuriyetçi senatörler, Obamacare’e alternatif hazırladıkları sağlık sigortası yasa teklifini kamuoyuyla paylaştı.

ABD Senatosu Bütçe Komisyonu, haftalardır kapalı kapılar ardında müzakere edilen 142 sayfalık yasa teklifinin metnini yayınladı.

Eski Başkan Barack Obama’nın halk arasında kendi adıyla anılan Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Yasası’na (Obamacare) alternatif hazırlanan yasa teklifi, Temsilciler Meclisi’nden mayıs başında geçen Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası (AHCA) tasarısına kıyasla bazı değişiklikler içeriyor.

Bu değişiklikler, Obamacare kapsamında yoksul Amerikalılara, engellilere, hamilelere ve çocuklara sağlanan devlet desteğinin (Medicaid) ve vergi kredilerinin, AHCA’ye göre daha kademeli sonlandırılmasını öngörüyor. Ülkede Medicaid programından yararlanan kişi sayısının 70 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, Senato’nun sağlık tasarısı tıpkı AHCA gibi eyaletlere Obamacare'in getirdiği kısıtlamalardan muaf tutulma imkanı tanıyor. Bu madde çerçevesinde acil bakım, psikolojik yardım, hamilelik ve doğum gibi bazı tedavi hizmetlerinin genel sağlık sigortası kapsamından çıkarılmasının mümkün olacağı belirtiliyor.
Tasarı, ayrıca Obamacare kapsamında zenginlere uygulanması öngörülen vergi artışlarının iptal edilmesini içeriyor.

Senato Genel Kurulu’nda ne zaman oylanacağı henüz bilinmeyen sağlık sigortası tasarısının kabul edilmesi için en az 51 oya ihtiyacı olacak. Senatodaki 100 sandalyeden 52'si ile çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçilerin tasarıya desteği ne kadar Amerikalının sigortasız kalmasına yol açacağına bağlı olabilir.

Kongresi Bütçe Ofisi’nin (CBO) yeni sağlık sigortası tasarısı hakkında yapacağı analizler, bu soruya ışık tutacak. Söz konusu analizleri içeren CBO raporunun haftaya yayınlanması bekleniyor.

AA