Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD'den Libya'ya, artan arzın OPEC ve müttefiklerinin üretim kısıtlamalarının önüne geçeceği endişelerine bağlı olarak ayı piyasasına adım atmasının ardından beşinci haftalık kayıplarına yöneldi.

Bu ay vadeli petrol vadelileri, New York'ta yüzde 0.5 yükseldi ve yüzde 4.1 seviyesindeki haftalık kayıplarını azalttı. ABD'de ham petrol üretimi, günde 9.3 milyon varilin üzerine çıkarken, Libya'da üretim, 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve ülkenin stokları, Haziran ayının başlarında 2017 yılının en yüksek seviyesine ulaştı. Konuyla alakalı iki kaynaktan gelen bilgiye göre, OPEC liderliğindeki petrol üretimi anlaşmasına uyumluluğu gözetlemek adına kurulmuş komite, mevcut üretim kısıtlamalarının derinleşme olasılığına dikkatini pek fazla vermedi.

Petrol, New York ve Londra'da, artan küresel arzın, OPEC ve içinde Rusya'nın da bulunduğu diğer üye olmayan ülkelerin üretim kısıtlamalarının önüne geçeceği endişeleriyle bu hafta ayı piyasasına girdi. OPEC liderliğindeki anlaşmanın başarılı olacağına dair olumlu işaretler alan Kuveyt Petrol Bakanı Issam Almarzooq'a göre, piyasalar, kademeli bir şekilde yeniden dengeye kavuşacak.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Bütün olay ABD'de üretimin, düşük petrol fiyatları karşısında artması" dedi ve "Haftalık petrol verisinde düşüş görmeye başlamazsak, Batı Teksas Petrolü fiyatları, 40 dolar civarına inme tehlikesiyle karşı karşıya kalır" diye konuştu.

Ağustos vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), New York Merchantile Exchange'te (NYMEX) Hong Kong saatiyle 13:49'da 21 sent yükseldi ve varil başına 42.95 dolara geldi. Toplam işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde yüzde 59 aşağısındaydı.