Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

WannaCry'a benzer yeni bir siber saldırı, dün Avrupa ve ABD'de etkili olduktan sonra bu sabah Asya'ya da ulaştı ve işletmeleri, liman operatörlerini ve kamuya ait birimleri vurdu.

Hindistan'da Mumbai yakınlarında ülkenin en büyük konteyner limanının bir tesisi olan ve A.P. Moller Maersk tarafından işletilen bir term Jawaharlal Nehru Port Trustinal, Hindistan Gemicilik Bakanlığı sözcüsü Neeta Prasad'a göre, yüklemame ve boşalt işlemlerini yapamadı. Prasaad, Gateway Terminal India adındaki bu tesisin hangi yüklemenin kime ait olduğunıu belirleyemediğini kaydetti. Saldırı, kullanıcılara etkilenen her bilgisayar için kilidi açma karşılığı 300 dolar tutarında kripto para istediği söylenen Petya virüsü tarafından gerçekleştiriliyor.

Saldırının Asya'ya sıçraması, fidye yazılımların tüm dünya ile iş yaparken nasıl bir rutin risk haline geldiğini gösteriyor. Bankalar ve perakendeciler, kredi kartları bilgileri gibi belli çeşitteki saldırılara karşı savunmalarını güçlendirirken, diğer birçoğu ise halen fidye yazılımlara karşı savunma konusunda çaba gösteriyor. Kaspersky Lab analistlerine göre, Kuzey Amerika'da Salı günü yaklaşık 2,000 kullanıcı saldırıya uğradı ve saldıırılardan en falz Rusya ve Ukrayna ile iş yapan şirketler etkilendi.

Washington'da Atlantik Konseyi'nde Cyber Statecraft Initiative direktör yardımcısı Beau Woods, "Bu durum için küresel bir güvenlik anahtarı yok ve dünyanın farklı kısımlarında daha fazla sistemin bu saldırılara maruz kaldığını görmeye devam edeceğiz" dedi.

Qihoo 360Technology Co. baş güvenlik mühendisi Zheng Wenbin'e göre, vrisün Çin^s sıçradığı yolunda bazı işaretler var, ancak büyük çaplı bir olay henüz görülmedi.