Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:43'te güncellendi)

S&P 500 Endeksi, altı haftanın en büyük satış dalgasının ardından sıçradı. Bankacılık hisseleri, ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizinin yüzde 2.22'nin üzerine çıkmasıyla, yükseldi. Teknoloji hisseleri geriledi.  

Euro, son bir yılın en yüksek seviyesine gelirken devlet tahvillerinin faizi, yatırımcılar merkez bankaları yetkililerinden gelen şahinvari mesajları sindirirken tırmandı. Avrupa hisse senetleri, erken saatlerde gelen kayıpları silerek, kapanışta fazla değişmedi. 

Euro bölgesi ortak para birimi, geçtiğimiz yıl gerçekleşen Brexit oyundan bu yana olan en yüksek seviyesine ulaştı. Çoğu tahvil, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin Pazartesi günkü şahin yorumlarının piyasalara işlemeyi sürdürmesiyle kayıplarını genişletti. Janet Yellen'ın ABD ekonomisinin daha yüksek faiz oranlarını kaldırabileceğini işaret etmesiyle Hazine tahvillerinin faizi, Ocak'tan bu yana gerçekleştirdiği en büyük artışın ardından tekrar yükseldi. 

Traderlar, küresel borçlanma maliyetlerinin ve para politikalarının görünümünü yeniden değerlendiriyor. Genellikle güvercinvari yorumlarda bulunan Draghi, şahin bir tutum takınırken Yellen, varlık değerlemelerinin bazı tahminlere göre yüksek göründüğünü bildirdi. IMF'in ABD büyüme tahminini düşürmesi, Google'ın Avrupa Birliği'nden rekor ceza alması ve küresel siber saldırı gibi bir takım olaylar dizisi, piyasalara temkin getirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed, yıllık banka stres testinin ikinci kısmının sonuçlarını açıklayacak. Bu sonuçlar, bankaların temettülerini ve hisse geri alımlarınıa rtırıp artıramayacaklarını belirleyecek.

*Çin'de satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Mayıs ayında değişmemesinin ardından Haziran ayında düşüş gösterebilir. Verinin beklendiği gibi çıkması, hükümetin aşırı kapasite ve borçlanmayı önlemeye yönelik çabalarının etkilerini işaret eder.

*Bu hafta ayrıca Japonya'da enflasyon, sanayi üret,mi, işsizlik, hanehalkı tüketimi ve konut başlangıçları verileri açıklanacak.

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, teknoloji hisselerindeki kayıpların bankalar ve hammadde şirketlerindeki kazançların önüne geçmesiyle yüzde 0.3 düştü. Samsung, Taiwan Semiconductor ve Tencent Holdings, en az yüzde 1.2 düşerek kayıpların başını çekti. 

*Yuan, merkez bankasının müdahale edeceği spekülasyonuyla yükselişini sürdürürken offshore yuan, Salı günkü yüzde 0.6'lık yükselişinin ardından yüzde 0.2 daha yükseldi. 

Para Birimleri

*Euro dolar karşısında, 2016 Haziran'ından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.1374'e geldi. Euro, Salı günü yüzde 1.4 değer kazandı. 

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 düşerek, Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geldi. 

*Sterlin yüzde 1 sıçrayarak 1.2944 dolar seviyesinden işlem gördü. 

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, kapanışta fazla değişmedi. 

*S&P 500 Endeksi, Salı günü yüzde 0.8'lik düşüşünün ardından, New York saatiyle 14:05'de yüzde 0.9 yükselerek 2,441.33 seviyesine geldi.

*Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 1 yükseldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 düştü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Salı günü yedi baz puanlık sıçrayışının ardından, iki baz puan daha artarak yüzde 2.22 seviyesine geldi.  

*Almanya'da 10 yıllıkların faizi, iki baz puan düştü. 

Emtia

*Batı Teksas petrol vadelileri, geçtiğimiz dört seans boyunca yüzde 4 tırmanmasının ardından yüzde 1.3 daha yükseldi ve 44.81 dolar seviyesine geldi. 

*Altın, yüzde 0.3'lük yükselişle ons başına 1,251.35 dolara çıktı ve kazançlarına ikinci günde de devam etti.  

(22:43'te güncellendi)