Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, bankanın politika faizini artırması için şu an doğru zaman olmadığını belirtti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye değerlendirmelerde bulunan Cunliffe, politika faizinde yeni bir adım atmadan önce enflasyon cephesindeki gelişmelerin izlenmesi gerektiğini söyledi.

Cunliffe, ayrıca iş ortamında ve ihracattaki gelişmelerin iç tüketimdeki yavaşlamayı telafi edip etmeyeceğinin de önümüzdeki dönemde görülmesi gerektiğini vurguladı.

"Henüz ayarlamanın zamanı değil"

Geçen hafta BoE Başekonomisti Andy Haldane, bu yılın ikinci yarısında bankanın politika faizini artırması gerekebileceğini söyledi.

BoE Başkanı Mark Carney ise geçen hafta politika faiz oranının artırılması için aceleci davranmayacağının işaretini verdi. Carney, İngiliz ekonomisinde halen Avrupa Birliğinden çıkış süreci (Brexit) nedeniyle bazı zayıflıkların olduğuna dikkati çekerek, ekonominin Brexit müzakerelerine nasıl karşılık verdiğini görmek istediğini belirtti.

Bankanın önümüzdeki dönemde parasal politikasına ilişkin olarak Carney, "Henüz ayarlamanın zamanı değil. Önümüzdeki aylarda, tüketimdeki artışın zayıflamasının boyutunu, talepteki diğer içerenleri görmek istiyorum. Gelirler güçleniyor mu? Daha genel anlamda ekonomi Brexit müzakerelerinin gerçekliğine, daha sıkı finansal şartlara nasıl tepki veriyor.” ifadelerini kullanmıştı.

BoE Para Politikası Kurulu bu ay çoğunluk oyu ile para politikası faizinin tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25 seviyesinde tutulmasına karar vermişti. Öte yandan PPK üyelerinden üçü faizin 0,25 baz puan artırılması yönünde oy vermişti.