Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Turkey Macro View Consultancy CEO'su Serkan Özcan Bloomberg HT'deki Akıllı para programına konuk oldu. Özcan Dolar/TL 'nin 3.50'lere geri çekilmesinde Merkez Bankası'nın duruşu ve bu duruşun devam etmesinin etkili olduğunu belirtti.

Özcan konuya dair "Artık enflasyonun daha kötü olmayacağı, yıl sonunda %9.5-%10 aralığında oluşabileceği bekleniyor.. Bu da kurun bugün olduğundan kötü olmaması için önemli bir gerekçe..." şeklinde görüş bildirdi.

"DOLARA YÖNELMENİN YAN TESİRLERİ OLUR"

Ekonomideki en olumsuz gelişmelerden birinin Döviz tevdiat hesaplarındaki artış olduğunu belirten Özcan "2003 sonrası atılım döneminde en önemli kazanımlardan biri dolarizasyonda hızlı düşüştü. Malesef son birkaç senede yaşadığımız sıkıntılar insanlara o günleri hatırlatmış görünüyor, ben bu son alımları ona bağlıyorum..Bu kazanımın kaybedilmemesi için enflasyonla mücadelede ve Merkez Bankası'nın sıkı duruşunda ısrarcı olmakta fayda var diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye gibi tasarruf açığı, cari açık sorunu olan ülkelerde bir de yerlinin dolara daha fazla yönelmesinin ciddi yan tesirleri olduğunu ifade eden Özcan "Enflasyonla mücadeleyi güçleştirmesi, finans piyasalarının istikrarlaşmasına katkıda bulunması, ülkenin makro performansını etkilemesi söz konusu olabilir. Bu nedenle enflasyonla mücadeleyi ve yabancı algısını düzelten ekonomi politikalarıyla yola devam etmek dolarizasyonu insanların kafasından silmek için tek yol görünüyor." dedi.