Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük merkez bankalarındaki şahin yönlü değişime ayak uydurma mücadelesi veren yatırımcılar için 2017'nin ikinci yarısı giderek daha ilginç bir hal alıyor.

Avrupa ve Kuzey Amerika'da politika yapıcıların iki haftadır süregelen açıklamaları piyasaların görünümünü yeniden oluşturdu. Gecelik endeks swap faizlerine göre İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Kanada Merkez Bankası yıl sona ermeden faizleri artırma konusunda eski duruşuna göre Fed'e daha yakın. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bile faiz artırımına gitme ihtimali -ki bu imkansız görünüyordu- yavaş yavaş artmaya başladı.

Dünyanınen büyük dört merkez bankasının aynı anda sıkılaştırmaya gideceği yönündeki beklentiler, onlarca yıl süren genişlemeci adımların ardından traderları şaşırtıyor. Para piyasalarındaki yerinden oynama küresel tahvillerde hafif dalgalanmayla yankı buluyor.

Toronto'Da RBC Capital Markets tahvil stratejisi birim yöneticisi Mark Chandler, “Tahvil piyasaları, ne zaman risk iştahında bir aksilik olsa ve finansal piyasalar sıkılaşsa, merkez bankaları onları kurtarmaya gelecekmiş gibi şartlanmışlar. Şimdi merekz bankalarının finansal şartlarda sıkılaşmanın mühendisliğini yapıyor. Bu daha fazla volatilite anlamına mı gelir? Elbette cevap evet” dedi.

Almanya'da 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizleri 2015'ten beri en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Euro, AMB Başkanı Draghi'nin bölgedeki deflasyonist güçlerin yerini reflasyonist güçlerin aldığını belirtmesiyle, Salı günü Nisan'dan bu yana gördüğü en iyi gününü kaydetmişti. İngiltere'de 2 yıl vadelilerin faizleri Çarşamba günkü işlemlerde Haziran 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.