Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:47'de güncellendi)

Teknoloji sektörü kayıplarını genişletti. Bu yılın en çok kazananları olan, yazılım ve çip üreticilerinin hisseleri yedi haftanın en düşük seviyesine geldi. Euro ve Sterlin, merkez bankalarının şahin yönlü politikalarına yönelik beklentiler eşliğinde, güçlendi. 

Nasdaq 100 Endeksi, Mayıs ayının ortasından bu yana en düşük seviyesini gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizleri yüzde 2.27 seviyesine geldi. Euro, bir yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Sterlin, 2015 yılından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi ve kazançlarını yedinci gününe taşıdı. Petrol altıncı gününde de kazançlarını sürdürdü.

Avrupa ve ABD merkez bankalarının tavrındaki dönüşüm, tahvillerdeki satış dalgası ve para birimlerindeki ralliler göz önüne alındığında, hala piyasaları yönlendirmekte. S&P 500 Endeksi'ndeki bankacılık hisseleri, bankaların Fed'in stres testinden geçmeleriyle birlikte, sıçradı.  

Küresel hisse senetleri, yüzde 11'lik yükselişle 1998'den bu yana geçirdikleri en iyi yarıyılı sonlandırmaya yöneldi. Yatırımcılar, petrolün ayı piyasasına girmesinden Washington'daki siyasi karmaşaya, endişeleri üzerlerinden atarak ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve kar rakamlarındaki sağlamlık konusunda inancını koruyor. Merkez Bankası'nın dokuz yıldır süren teşvik programının ardından, Avrupa'dan ABD'ye, yetkililerin yatırımcılara şahin tonlu mesajlar vermeleri ile birlikte, daha sıkı para politikalarının etkilerine ilişkin tartışmalar bu hafta oldukça yoğunlaştı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Mayıs ayında değişmemesinin ardından Haziran ayında düşüş gösterebilir. Verinin beklendiği gibi zayıf çıkması, hükümetin aşırı kapasite ve borçlanmayı önlemeye yönelik çabalarının etkilerini işaret eder. Bu veri Cuma günü açıklanacak.

*Bu hafta ayrıca Japonya'da enflasyon, sanayi üretimi, işsizlik, hanehalkı tüketimi ve konut başlangıçları verileri açıklanacak.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 düştü. 

*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.1436 seviyesine çıktı ve geçtiğimiz yıl gerçekleşen Brexit oyundan bu yana en yüksek seviyesine yöneldi. 

*Sterlin, yüzde 0.5 güçlenerek 1.2997 dolara ulaştı ve 7 gün üst üste kazanmaya yöneldi. 

*Kanada doları, Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz'un daha sıkı para politikası düşündüğünü tekrarlaması sonrası Çarşamba günü yüzde 1.2 sıçramasının ardından yüzde 0.2 yükseldi. 

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1 geriledi. Bankalar, aksi yönde hareket ederek yüzde 1.7 kazanç sağladı. Kamu hizmetleri ve inşaat şirketleri sırasıyla yüzde 1.6 ve yüzde 1.5 düşüş kaydetti.  

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 15:09'da, yüzde 1.5 düştü. Endeks, yedinci çeyreklik kazançlarına yöneldi.  

*Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 1.6 düştü.

*Goldman Sachs ve JPMorgan hisseleri yüzde 0.8'den daha fazla değer kazandı. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 44.79 dolara çıktı. Fiyatlar, yaz sezonunun başında inatçı bir şekilde yüksek kalan ABD benzin stoklarının azaldığını gösteren veriyle artış kaydetti. 

*Altın yüzde 0.3 düştü ve ons başına 1,245.50 dolar seviyesine geldi. 

*Bakır vadelileri, gerçekleştirdiği yüzde 1'lik sıçramayla yedi gün üst üste yükseldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çarşamba günü iki baz puan yükseldikten ve ondan önceki seansta yedi baz puan sıçradıktan sonra, dört baz puan daha yükselip yüzde 2.27 seviyesine geldi. 

*İngiltere devlet tahvillerinin faizi, yedi baz puanlık artışla yüzde 1.22'ye ulaştı. Fransa'da ve Almanya'daki 10 yıllıkların faizleri ise yedişer baz puan arttı. 

Asya

*Yuan, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Hong Kong'a önemli bir ziyarette bulunurken offshore yuanın yüzde 0.3 güçlenmesiyle irlikte yükselişinin üçüncü gününe girdi. Hang Seng Endeksi yüzde 1.1, Shangai Composite Endeksi ise yüzde 0.5 yükseldi. 

*Singapur'da Straits Times Endeksi, yaptığı yüzde 1.4'lük ralliyle Kasım'dan bu yana olan en büyük yükselişini sergiledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, bankalar ve temel malzemelerin en çok kazananlar olmasıyla birlikte yüzde 1.1 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 0.6 yükselerek rekor seviyesini gördü. 

(22:47'de güncellendi)