Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel merkez bankaları paranın maliyetinin yönünü yukarı çevirdiği, ve piyasaların bu duruma alışması gerektiği mesajında hemfikir.

Sıfıra yakın faizlerin uygun olduğunun sinyali verdikten sadece bir hafta sonra İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney Çarşamba günü faiz artırımı için zamanın yaklaştığı fikrini ortaya attı. ABD'li mevkidaşı Janet Yellen, politika sıkılaştırmasının yolunda gittiğini belirtti. Kanada'da Stephen Poloz faiz artırımına gitmeyi değerlendirebileceğini tekrarladı.

Bununla birlikte geniş para politikasıyla geçen bir on yılın ardından devam etmenin zorluğu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin iğneden iplik geçirmeye çalışmasıyla tekrar vurgulandı. Eurosystem yetkililerinin, Draghi'nin yatırımcıların para politikasında yakın bir değişikliğin sinyali olarak değerlendirdiği yorumlarına karşı açıklamada bulunması finanasal piyasalarda kırbaç etkisi yarattı.

Deutsche Bank AG Döviz araştırma birimi yöneticisi Alan Ruskin, “Piyasa bazı merkez bankalarının

acil politika genişlemesi ihtiyacını tekrar değerlendirmesi konusunda çok hassas.” dedi.

Fed, para politikasında tekrar normalleşme trendinde öncü konumda bulunuyor. Yellen, bazı varlık fiyatlarının temel göstergelerin işaret ettiğinden daha fazla yükseliyor olabileceğini bildirmesine karşın, sıkılaştırma planlarının değişmesine yönelik hiçbir sinyal vermedi.