Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal işlemlerin büyük ölçüde elektronik olarak gerçekleştiği bir ortamda, merkez bankaları, siber saldırılara ve fiyat dalgalanmalarının manşetlere oturmasına rağmen sanal para birimlerini kullanma fikrini araştırıyor. 

Dartmouth College ekonomi profesörü Andrew Levin, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Merkez bankalarının kullandığı dijital para birimi, dijital para dışındaki kağıt paralara benziyor" dedi ve "Bu dijital para birimi, doları temsil edecek, ancak bedavaya kullanılabilecek" diye konuştu. 

Kredi kartlarının işlem ve faiz ücretlendirmesinde bulunması ve kağıt paraları işlemden geçirmenin masraflı olması göz önünde bulundurulduğunda, dijital para birimleri, küçük işletmeler ve tüketiciler için oldukça faydalı olabilir. 

Avrupa'dan Asya'ya, merkez bankaları sanal para birimi kullanımını gözden geçiriyor. Vietnam Merkez Bankası, Mart ayında, bitcoin kullanma olasılığını "ciddi bir şekilde" değerlendirdiğini belirtti. Çin Merkez Bankası, ülkenin prototip kripto parasını kullanma denemelerinde bulundu ve Danimarka Merkez Bankası da e-kron kullanmak üzerine düşünüyor. Fed Guvernörü Jerome Powell, Mart ayında, Fed'in dijital para birimine geçmeyi düşünmediğini bildirdi.